Riscurile in sistemul bancar din zona euro sunt scazute (BCE)

Luni, 15 Decembrie 2014, ora 09:33
1514 citiri
Riscurile in sistemul bancar din zona euro sunt scazute (BCE)
Foto: voanews.com

Recentele masuri de politica monetara adoptate de BCE au redus riscurile in sistemul bancar din zona euro, dar inca este necesara o atentie sporita, a afirmat guvernatorul Bancii Centrale a Greciei (BoG), Yannis Stournaras, la o conferinta desfasurata la Atena, transmite Reuters.

Astazi avem dovada restrangerii presiunilor sistemice. Totusi, nu ar trebui sa ne complacem, ci sa fim vigilenti', a declarat Yannis Stournaras, care este si membru in consiliul guvernatorilor Bancii Central Europene, potrivit Agerpres.

In opinia oficialului elen, principalele temeri sunt legate de presiunile persistente asupra profitabilitatii bancilor si de ingrijorarile privind sustenabilitatea poverii datoriei suverane.

'In acest mediu dificil, sunt necesare politici macro-prudentiale pentru a ne asigura ca institutiile financiare pot face fata inrautatirii situatiei, dar sunt de asemenea necesare initiative suplimentare pentru a evalua si monitoriza din umbra vulnerabilitatile sistemului bancar', a explicat Stournaras, fost ministru elen de Finante.

Principalele banci din Grecia sunt prezente si pe piata din Romania: National Bank of Greece (NBG), actionar majoritar la Banca Romaneasca, EFG Eurobank, care controleaza Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank si ATE Bank (fosta Mindbank).

#scadere riscuri sistemice, #evolutii sistem bancar , #Stiri Banci