Remuneratia la negru creeaza iluzia discrepantei salariale

Joi, 07 Decembrie 2006, ora 12:57
1010 citiri

Salariile bugetarilor, mai mari cu 25% decat ale angajatilor particulari... pe hartie.Un studiu al Institutului National de Statistica releva faptul ca in sectorul bugetar salariile sunt in medie cu 25 la suta mai mari decat in sectorul privat.

Daca ar fi sa privim rezultatul studiului dintr-un unghi subiectiv, ajungem la concluzia ca situatia este cel putin paradoxala, asta daca tinem cont si de faptul ca angajatii din sectorul de stat sunt si cei mai nemultumiti de nivelul actual de remuneratie.

Acum intervine si raspunsul logic. Salariatii statului sunt platiti mai bine, dar pe hartie. Atat societatile comerciale cu capital de stat, cat si Administratia, Invatamantul si Sanatatea au salarii mai mari decat companiile private. Sigur, prin companiile private circula si bani gri, daca nu negri, bani care se dau angajatului in mana, fara formalitatile prevazute in Codul Muncii, si asta distorsioneaza statisticile.

"Daca se facea o statistica post pe post, rezultatele ar fi iesit cu totul altele", ne-a spus Stefan Varfalvi, prim-vicepresedintele Uniunii Generale a Industriasilor Romani.

Remuneratie muta

Pe langa comparatiile statistice defectuoase, la baza aparitiei acestor discrepante salariale sta asa-zisa remuneratie muta. Astfel, in cele mai multe cazuri, salariatii din sectorul privat beneficiaza de contracte a caror valoare salariala se situeaza sub media celor din sistemul de stat. In realitate, angajatii firmelor private au parte de castiguri salariale mult mai mari. Surplusul de bani peste nivelul semnat in contracte este de la caz la caz, mai mult sau mai putin, o suma la negru.

"Absolut. Acesta este motivul pentru care a aparut aceasta diferenta in statistica INS", ne-a declarat Adrian Izvoranu, presedintele Confederatiei Patronale a Industriei, Serviciilor si Comertului. Categoric, nici in partea cealalta nu sta cineva sa contabilizeze spagile.

Angajatul companiilor de stat primeste 937 lei pe luna

Conform statisticii oficiale, salariul mediu din companiile de stat a fost cu cel putin 25 de procente peste cel oferit de particulari. In anumite sectoare, plusul pe care l-au simtit la salariu angajatii de la stat a fost chiar mai mare.

De exemplu, cei care lucreaza in regiile autonome au incasat cu 30% mai mult decat media pe tara. Potrivit INS, un angajat dintr-o companie de stat a primit anul trecut in medie 937 lei pe luna, in timp ce salariatii de la privat au incasat numai 652 lei.

In companiile in care sunt mai multi angajati, salariile sunt considerabil mai mici. Sa luam exemplul unei companii de stat care are intre 50 si 250 de angajati. Aici salariatii sunt platiti cu un salariu mediu net de 815 lei. Spre deosebire de o companie privata cu acelasi numar de angajati, care ofera un salariu mediu net de 623 lei.

Chiar si bugetarii au castigat mai bine decat angajatii societatilor comerciale private.

In Administratia publica si Aparare, castigul mediu net lunar a fost de 1.163 lei. In Invatamant castigul a fost de 829 lei, iar in Sanatate si Asistenta sociala de 667 lei. Un lucru il au in comun atat companiile de stat, cat si cele private: femeile sunt platite mai putin cu pana la 200 lei, in medie, fata de colegii lor barbati.

Si totusi, chiar daca INS prezinta lucrurile asa roz, numarul angajatilor la stat este intr-o continua scadere. Numai anul trecut, numarul mediu de angajati in sectorul public a scazut cu 130.000 de persoane.

Au crescut salariile cu 0,7%

Castigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.155 lei, in luna octombrie 2006, in crestere cu 0,6 la suta fata de luna precedenta, iar cel net a fost de 866 lei, in crestere cu 0,7 la suta fata de luna precedenta, informeaza Institutul National de Statistica.

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net au fost inregistrate in activitatile de intermedieri financiare (2.262 lei), iar cele mai mici in fabricarea articolelor de imbracaminte (536 lei). Indicele castigului salarial real, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 100,5 la suta.

In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea celui de-al 13-lea salariu si a primelor de Sarbatori (decembrie, martie/aprilie).

Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.

Cresterile castigului salarial mediu net s-au datorat, in principal, acordarii de prime sau realizarii de productii mai mari.

Gabriel Botezatu

Curierul National