Reforma bancara din Spania a lasat 25.000 de oameni fara loc de munca

Sambata, 09 Iunie 2012, ora 12:29
1505 citiri
Reforma bancara din Spania a lasat 25.000 de oameni fara loc de munca

Intr-un moment in care situatia financiara a bancilor spaniole creaza ingrijorari pe piete, sindicatele trag un semnal de alarma asupra faptului ca in trei ani sectorul a eliminat 25.000 de locuri de munca intr-o tara in care rata somajului atinge un nivel record, transmite AFP.

Cifrele oficiale comunicate de Banca centrala a Spaniei arata ca in 2011 in sectorul bancar spaniol lucrau 243.041 de persoane, fata de 270.855 de salariati in 2008. De asemenea, numarul de agentii bancare s-a redus de la 45.662 la 39.843 de unitati.

Noi operatiuni de fuziune

"Situatia este grava si ceea ce ne preocupa cel mai mult este ca procesul nu s-a terminat, noile operatiuni de fuziune amenintand alte cateva mii de locuri de munca", a declarat secretarul general al federatiei sindicale UGT, Jose Miguel Villa.

Bancile spaniole trec de trei ani printr-un vast program de restructurare care s-a tradus prin numeroase preluari si reducerea numarului caselor de economii, de la 45 la aproape 20.

"A existat o supradimensionare odata cu bula imobiliara iar activitatea imobiliara nu va reveni la nivelul de alta data", a estimat secretarul general al federatiei angajatilor din serviciile financiare CCOO, Jose Maria Martinez Lopez.

Sectorul imobiliar spaniol a fost supradimensionat

Pe fondul unei frenezii a constructiilor, Spania a construit incepand din 2000 aproximativ 700.000 de locuinte pe an, cat Franta, Germania si Anglia reunite, insa in 2008 bula speculativa s-a spart ca urmare a crizei financiare globale.

In prezent sectorul bancar spaniol are de gestionat o problema grava a celor 184 miliarde de euro sub forma de credite cu probleme, imobile si terenuri sechestrate.

"Sistemul financiar spaniol sufera de un exces de capacitati, care nu a fost corectat decat partial. Vor mai trebui inchise inca 8.000 de agentii ceea ce inseamna concedierea a aproximativ 35.000 de persoane", au declarat economistii BBVA Santiago Fernandez de Lis si Jorge Sicilia.

Inca 41.000 de concedieri

Un alt raport al Institutului de studii bursiere (IEB) este si mai pesimist. Potrivit IEB, sectorul bancar spaniol va trebui sa inchida 10 agentii zilnic in urmatorii trei ani si sa concedieze peste 41.000 de angajati.

Acesta perspectiva ingrijoreaza sindicatele, in conditiile in care Spania are cea mai ridicata rata a somajului din randul tarilor industrializate, 24,44%

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza zona euro, #spania criza, #spania locuri munca, #Spania masuri austeritate, #Spania proteste reforma muncii , #Stiri Banci