Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Proiectul de Directiva Europeana privind gestionarea bancilor in criza, adoptat de ministrii europeni

Proiectul de Directiva Europeana privind gestionarea bancilor in criza, adoptat de ministrii europeni


Consiliul Ministrilor de Finante din UE a adoptat, in noaptea de miercuri spre joi, un proiect de Directiva Europeana privind gestionarea bancilor ajunse in prag de insolventa.

Acest proiect include procedura de bail-in, cu taxarea depozitelor negarantate, utilizata in cazul Bank of Cyprus.

Ministrii Finantelor, au stabilit, dupa sapte ore de negocieri la Bruxelles, mecanismul prin care vor fi distribuite pierderile in randul creditorilor privati ai unei banci aflate in colaps si cadrul de reglementare pentru un eventual sprijin din banii publici.

De asemenea, acordul descrie modalitatea in care pot interveni guvernele nationale in sprijinul bancilor si stabileste rolul Mecanismului European de Stabilitate, fondul de urgenta de 500 miliarde euro creat de zona euro.

Oficialii au aratat ca adoptarea planurilor ar trebui sa consolideze increderea investitorilor si sa contribuie la solutionarea crizei datoriilor de stat.

Ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schaeuble, a declarat ca intelegerea reprezinta un pas important in vederea garantarii ca actionarii si creditorii bancilor vor fi primii care pierd daca o institutie se prabuseste.

Liderii europeni se vor intalni joi la Bruxelles pentru discutii pe probleme economice, vizand inclusiv reforma sectorului financiar si progresele inregistrate in directia uniunii bancare.

Banca Centrala Europeana (BCE) ar trebui sa preia anul viitor rolul de supraveghetor unic al bancilor din UE, prima etapa care va combina noile proceduri europene de rezolutie adoptate pentru cazurile de criza bancara cu mecanismele nationale de interventie.

Discutiile din Parlamentul European privind proiectul de directiva vor incepe in viitorul apropiat.

Proiectul asigura in mod clar dreptul guvernelor de a nationaliza bancile aflate in colaps, daca masura este considerata esentiala pentru asigurarea stabilitatii financiare.

Comisarul european pentru servicii financiare, Michel Barnier, a recomandat statelor UE si Parlamentului European sa adopte directiva pana la sfarsitul acestui an.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1910 ori