Problemele-cheie ale Romaniei in viziunea OMC

Marti, 29 Noiembrie 2005, ora 03:05
1260 citiri

Comertul cere stabilitate in economie si guvernare La sase ani de la ultimul raport al Organizatiei Mondiale a Comertului asupra politicii comerciale a Romaniei, expertii OMC sustin ca principalele probleme ale tarii sunt consolidarea stabilitatii economice si rezolvarea problemelor de guvernare. Reglementarile administrative impo-varatoare si frecventele schimbari de impozite, reguli si reglementari contabile sunt explicatiile OMC vizavi de nivelul scazut al investitiilor straine atrase. Masurile care s-au luat - crearea ARIS, a biroului unic pentru inregistrarea companiilor, reunirea legilor privind impozitarea intr-un Cod fiscal unic, pasii facuti in liberalizarea contului de capital - nu au fost de natura sa convinga masiv investitorii. Problemele sunt deficitul de cont curent record, in pofida cresterii economice si scaderii inflatiei, faptul ca un sfert din populatie traieste sub limita saraciei, procentul mare al populatiei ocupate in agricultura.

Rezerve naturale mari, dar nu prioritati

Desi se bucura de rezerve naturale mari (petrol, gaz natural si carbune), industria extractiva si mineritul nu sunt printre prioritatile guvernului, apreciaza expertii OMC. Romania are cea mai mare productie de petrol si gaz natural din Europa Centrala si de Est si rezerve semnificative de carbune. Cu toate acestea, arieratele din energie si minerit greveaza bugetul. De la ultima evaluare, media simpla a taxelor vamale a scazut de la 19,8 la suta in 1999 la 17,5 la suta in 2005. Raportul critica mentinerea taxelor vamale pentru produsele agricole - media e de 16,2 la suta -, ceea ce intarzie expunerea acestui sector la concurenta.

Costuri mai mici pentru transporturi si servicii financiare

Guvernul are inca o influenta directa asupra economiei, iar unele societati de stat sunt inca sustinute din bani publici si protejate de concurenta. Serviciile au inregistrat progrese, ajungand sa contribuie cu peste 50 la suta la PIB, dar pretul serviciilor financiare, al telecomunicatiilor si al transportului trebuie sa scada pentru a imbunatati competitivitatea exporturilor romanesti. De asemenea, imbunatatirea infrastructurii trebuie sa se desfasoare prioritar in domeniul rutier.

Delia BUDURCA

Adevarul