Ponturi ca sa economisesti bani. Teoria expertilor despre procentul ideal din venit pe care-l poti pune deoparte

Miercuri, 09 Septembrie 2020, ora 10:50
2004 citiri
Ponturi ca sa economisesti bani. Teoria expertilor despre procentul ideal din venit pe care-l poti pune deoparte
Foto: Pixabay.com

De multe ori ne plangem ca nu ne ajung banii de la o luna la alta. Dar exista si situatii in care o gestionare mai buna a banilor ne-ar putea ajuta nu doar ca ei sa ne ajunga, ci sa facem si economii.

Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Educatie financiara, cum sa economisesti pentru "zile negre".

Economisirea banilor, in fiecare luna, nu este neaparat pentru a mai putea achizitiona un bun personal, cat este pentru a avea disponibila o anumita suma atunci cand apare o situatie neprevazuta.

Astfel ca, la un salariu de 3.000 de lei, daca avem cheltuieli obligatorii de 1.500 de lei, putem pune deoparte 5-10% din banii care ne-au ramas. Prin aceasta "economisire fortata", te vei obliga sa fii si mai cumpatat cu banii pe care-i mai ai in casa. Unele banci iti ofera optiunea sa-ti retina direct din salariu o anumita suma, pe care o stabilesti tu, si sa ti-o transfere intr-un cont separat. Este o varianta mai sigura de a strange bani, fara sa fii tentat sa "intri" in ei.

Ideal, pentru a sta linistit, ar fi sa poti economisi 20% din banii castigati, dupa cum recomanda expertii, dar acest grad de economisire nu vine decat cu un salariu peste medie.

Revenind la exemplul nostru, 5-10% din banii ramasi dupa ce ai achitat cheltuielile lunare necesare ar insemna sa economisesti un minimum de 75-150 de lei/lunar. Iar daca te stii cumpatat, poti incerca si cu 20%, adica 300 de lei.

Cert este ca, dupa un an, vei fi economisit intre 900 si 1.800 de lei, daca alegi cele mai mici procente, de 5 si 10%, sau 3.600 de lei, daca mergi pe varianta "austera" de 20% economisire.

Sumele economisite sunt destul de importante si pot constitui, in cativa ani, fie un avans pentru un credit ipotecar, fie pentru o modernizare a casei sau pentru inlocuirea electrocasnicelor vechi. Asta daca nu apare o urgenta financiara, adica scopul initial pentru care ai economisit acesti bani.

Rubrica "Educatie financiara" este sustinuta de Libra Internet Bank. ...citeste mai departe despre "Ponturi ca sa economisesti bani. Teoria expertilor despre procentul ideal din venit pe care-l poti pune deoparte" pe Ziare.com

#economisire din salariu, #cum pui bani deoparte, #economii lunare , #Stiri Banci