Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Plafonul de garantare pentru Prima Casa, impartit intre cele 17 banci din program

Plafonul de garantare pentru Prima Casa, impartit intre cele 17 banci din program
Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a impartit plafoanele de garantare pentru anul 2015 celor 17 finantatori participanti in programul "Prima Casa", in suma totala de 2,5 miliarde de lei, informeaza, luni, Fondul.

"Plafonul total, aprobat prin HG nr. 16/2015, este in valoare de 2,5 miliarde de lei si va fi utilizat in conditiile impartirii in mod egal a riscurilor si a pierderilor intre statul roman, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice, prin FNGCIMM si finantatori", se precizeaza in comunicat, potrivit Agerpres

Potrivit documentului, alocarile de sume au fost realizate de FNGCIMM cu acordul Ministerului Finantelor Publice, in functie de estimarile bancilor partenere privind volumul garantiilor ce vor fi acordate in anul 2015, precum si de valoarea garantiilor acordate de fiecare finantator in anul 2014

"Pentru a asigura o buna dinamica a fondurilor alocate, conform prevederilor legale incidente, FNGCIMM este autorizat sa evalueze cel putin trimestrial modul de utilizare de catre finantatori a sumelor alocate si sa efectueze redistribuiri intre finantatori in functie de gradul de utilizare a acestora", se mai arata in comunicat.

Anul acesta se deruleaza etapa a saptea a programului, care a demarat la inceputul lunii februarie, odata cu publicarea in Monitorul Oficial a Ordinului ministrului finantelor publice nr. 98/2015, care stabileste comisionul anual de gestiune pentru emiterea unei garantii la acelasi nivel cu cel anterior, respectiv 0,49%/an aplicat la soldul finantarii.

Bancile au la dispozitie un plafon total de garantare de 2,64 miliarde de lei in cadrul programului "Prima Casa" in 2015, suma care include plafonul alocat pentru anul in curs, la care se adauga diferenta ramasa neutilizata din plafonul anului 2014.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1393 ori