Piata de mobile banking din Romania: 777 milioane de lei in 2011

Miercuri, 07 Noiembrie 2012, ora 08:43
2435 citiri
Piata de mobile banking din Romania: 777 milioane de lei in 2011

Piata romaneasca a tranzactiilor prin mobile banking a avut o valoare de 777 de milioane de lei in 2011, trei emitenti de astfel de servicii de plata desfasurandu-si activitatea in Romania, a anuntat Denisa Iatan, expert BNR.

"In ceea ce priveste platile initiate utilizand telefoanele mobile, in Romania, statisticile releva o mai buna dezvoltare a platilor cu cardul. La capitolul furnizarii serviciilor de plata, in Romania exista, la ora actuala, unu numar de trei emitenti pentru servicii de mobile banking", a afirmat Iatan, conform Agerpres.

Din datele BNR reiese faptul ca sectorul de internet banking are cei mai multi emitenti, respectiv 38, urmat de carduri (33 emitenti), home-banking si phone-banking (cate sapte emitenti) si mobile banking (3).

Totodata, in ceea ce priveste valoarea platilor online, in 2011, cele mai mari valori au fost consemnate pe internet banking (cu 712,4 miliarde lei), home-banking (422,5 miliarde lei) si carduri (20,4 miliarde lei).

La polul opus s-au situat platile online de tip mobile banking (777 milioane lei) si phone banking (360 milioane lei), conform datelor oficiale, prezentate marti de catre expertul BNR.

Ca numar de tranzactii prin intermediul internetului, pe prima pozitie a clasamentului s-au clasat, anul trecut, platile prin carduri (130,38 milioane), in timp ce locul secund a revenit internet bankingului (44,96 milioane de tranzactii). Podiumul este incheiat de home banking, cu 10,82 milioane de tranzactii, iar pe pozitiile urmatoare s-au clasat platile prin phone banking (210.000) si mobile banking (70.000).

Conform statisticilor oficiale, in Romania exista, la acest moment, 26 de milioane de terminale mobile active, dintre care peste 4,5 milioane au acces la internet. De asemenea, aproximativ doua milioane de terminale mobile sunt smartphone-uri.

In 2012, piata mondiala de mobile banking s-a cifrat la peste 170 miliarde de dolari, in crestere cu 62% fata de anul 2011, potrivit Gartner. In acelasi timp, Netopia mobilPay, lider pe piata din Romania in ceea ce priveste microplatile cu telefonul mobil si unul dintre cei mai importanti procesatori de plati online prin card, estima pentru anul 2012 o piata locala a platilor online de 10 milioane euro, in crestere cu 10% fata de anul trecut.

Finmedia, alaturi de Asociatia Romana a Bancilor (ARB), a organizat, marti, a II-a editie a conferintei "Mobile Payments, driving the change". La dezbatere participa specialisti din banci, consultanti, operatori de telefonie mobila, furnizori de tehnologie pentru segmentul platilor si directori IT.

Primii pasi catre aparitia comerciala a unui serviciu de plati mobile a fost facut in aceasta vara de catre BRD si Orange, care au demarat un proiect pilot cu o astfel de tehnologie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#mobile banking Romania, #plati mobile banking, #valoare plati mobile banking , #Stiri Banci