Patronii straini din industria usoara ameninta ca trec Prutul

Vineri, 24 Iunie 2005, ora 00:16
1170 citiri

Investitorii din industria usoara sunt revoltati de intentia guvernului de a creste anul viitor Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA) la 22%. Deja, unii patroni straini care au dezvoltat afaceri in zona Botosani ameninta ca-si muta fabricile spre nord, in Moldova sau Ucraina, unde, spun ei, au sanse sa obtina profituri. Anuntul facut de ministrul Finantelor, Ionut Popescu, zilele trecute constituie insa, in opinia intreprinzatorilor, doar picatura care a umplut paharul nemultumirilor.Schimbarile operate in legislatie, scumpirea utilitatilor, aprecierea monedei nationale si, mai nou, concurenta neloiala a importurilor din China, Vietnam sau Turcia, i-au adus pe patronii din industria de confectii, textile, tricotaje, pielarie si incaltaminte la limita rabdarii. Acestia cer de urgenta Executivului sa ia masuri pentru a sprijini investitiile din industria usoara daca nu vor sa piarda una din cele mai importante surse de export ale Romaniei.

"Mai multi investitori straini in domeniul textilelor din zona Botosani mi-au spus ca se gandesc serios sa renunte la afacerile din Romania, in favoarea altor state pre-cum Ucraina sau Moldova pentru ca la noi nu au nici un fel de avantaj competitiv", a declarat ieri Maria Grapini (foto centru), presedintele Federatiei patronatelor din industria usoara (FEPAIUS).

Din cauza aprecierii "artificiale" a leului, pierderile sunt consistente. Nu avem nici cea mai mica sansa sa renegociem contractele cu furnizorii externi, astfel incat sa ne diminuam pierderile. "Pentru prima oara in zece ani de activitate, societatea cu care eu realizam cele mai mari exporturi a intrat pe pierderi", a explicat Maria Grapini.

Pentru a limita pierderile, firmele au cerut sa aiba dreptul, pe teritoriul Romaniei, sa faca plati catre subfurnizori in valuta, dar nu au primit inca un raspuns.

Intreprinzatorii se plang si de cresterea preturilor la utilitati, considerand ca scumpirile sunt mai mult decat exagerate si ii fac mai putin competitivi. "La energie electrica, am depasit costul din Uniunea Europeana. Noi platim in medie 10,2 centi/ kWh in timp ce in Germania se plateste intre 5 si 7 centi, in functie de programul de lucru", s-au plans ieri, intr-o conferinta de presa, reprezentantii mai multor societati din industria usoara. La gaz metan, pe langa scumpirile pe care le considera nejustificate, intreprinzatorii se plang si de comportamentul abuziv al firmelor de gaz.

"M-au amenintat ca daca nu platesc abonamentul la gaz, imi sisteaza furnizarea. Daca se va intampla acest lucru, am sa-i dau in judecata si am sa le cer daune corespunzatoare pierderilor pe care le-as inregistra ca urmare a nerespectarii contractelor de export", a spus presedintele FEPAIUS.

Nesiguranta prevederilor fiscale si necunoasterea lor pe trei ani, dar si decizia de aplicare retroactiva a anumitor prevederi (impozitul pe dividende, dublu fata de ce se stia la inceputul anului, de exemplu) i-au revoltat de asemenea pe intreprinzatori. Intr-o scrisoare trimisa guvernului, acestia cer ca, pe viitor, legislatia fiscala sa aiba stabilitate cel putin pe parcursul unui an fiscal. Nici modificarile aduse Codului Muncii nu sunt scutite de critici. Patronii din industria usoara se plang de costurile mari cu concediile medicale si de maternitate, dar si de obligatia de a plati salarii compensatorii, atunci cand decid concedieri colective.

"Nu ni se pare corect ca in conditiile in care si noi si angajatii platim contributii la sanatate, eu, ca patron sa fiu obligat sa platesc din buzunar primele 17 zile de concediu de boala pentru un angajat.La fel nu mi se pare normal ca salariatii din intreprinderile de stat sa primeasca plati compensatorii de la buget, iar cei de la privati din bugetul angajatorilor", s-au plans ieri patronii fabricilor de confectii.

Ei vor sa obtina de la stat garantii guvernamentale si subventii, pe scurt, compensatii pentru situatii de criza, asa cum se practica in statele Uniunii Europene.

In caz contrar, industria usoara nu va mai putea fi motorul exporturilor romanesti. Conform statisticilor, produsele industriei usoare reprezinta un sfert din produsele exportate de Romania. Intreprinzatorii din industria usoara se mai tem de un lucru: concurenta firmelor chinezesti, mai ales acum, dupa ce China a acceptat limitarea exporturilor sale catre Uniunea Europeana.

Averea