Noul regulament de creditare BNR, avizat de BCE. Companiile vor lua credite mai greu

Joi, 20 Decembrie 2012, ora 12:15
3089 citiri
Noul regulament de creditare BNR, avizat de BCE. Companiile vor lua credite mai greu

Banca Centrala Europeana a avizat proiectul BNR privind modificarile regulamentului de acordare a creditelor, solicitand institutiei conduse de Mugur Isarescu sa aplice toate elementele cuprinse in Recomandarea CERS/2011/1 a Comitetului European pentru risc sistemic.

In esenta, documentul la care se face referire cuprinde norme extrem de stricte pentru acordarea imprumuturilor bancare, potrivit Hotnews.ro.

Conditiile de creditare pentru finantarile in valuta vor fi mai stricte decat pentru cele in lei, daca cine solicita imprumutul nu obtine veniturile in moneda creditului. Clientii vor trebui sa demonstreze ca pot rambursa sumele chiar daca moneda nationala se depreciaza sever.

proiectul regulamentului privind unele conditii de acordare a creditelor se aplica bancilor, institutiilor financiare nebancare (IFN) inscrise in Registrul special la BNR, institutiilor de plata si celor emitente de moneda electronica cu un nivel semnificativ al activitatii de creditare.

Institutiile de credit supravegheate de banca centrala vor fi obligate sa stabileasca conditii mai stricte de acordare si garantare a imprumuturilor in valuta, fata de cele in lei, pentru populatia si companiile care nu sunt protejate de riscul valutar, adica obtin veniturile in alta moneda decat cea a creditului solicitat.

Totodata, pentru aceasta categorie de clienti, creditorii vor acorda finantari daca sunt indeplinite anumite criterii, stabilite prin reglementari interne, care sa demonstreze ca solicitantii ar avea o capacitate foarte buna de rambursare a creditului in valuta, chiar daca moneda nationala s-ar deprecia sever, iar rata dobanzii valutei respective ar creste.

In acest sens, institutiile de creditare trebuie sa prezinte potentialilor clienti care solicita imprumuturi in valuta si sunt neacoperiti la riscul valutar o simulare personalizata de calcul a ratei lunare in situatia deprecierii severe a monedei nationale asociata, in cazul creditelor cu dobanda variabila, cu majorarea ratei dobanzii.

BNR: Companiile vor primi mai greu credite in valuta

"BCE apreciaza proiectul de regulament menit sa promoveze desfasurarea in mod responsabil a activitatii de creditare de catre institutiile de credit, inclusiv in domeniul creditarii in valuta, si sa consolideze disciplina pe piata. In evaluarea proiectului de regulament BCE a avut in vedere si documentatia pentru procedura de consultare in urma careia a fost emis avizul BCE CON/2011/74. BCE reitereaza observatiile facute in acel aviz", se arata in avizul Bancii Centrale Europene.

Intrarea in vigoare a proiectului de regulament este programata pentru 1 ianuarie 2013, data la care Regulamentul BNR nr. 24/2011 va fi abrogat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#regulament creditare bnr, #regulament creditare BCE , #Stiri Banci