Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Nota de plata a ratelor neachitate a depasit cifra de 400 miliarde lei

Nota de plata a ratelor neachitate a depasit cifra de 400 miliarde lei
Firmele specializate in recuperarea banilor sunt pe urmele a circa 200.000 de romani care dupa ce au beneficiat de creditul acordat "au uitat" sa restituie banii.Restantele populatiei la creditele pe termen lung au inregistrat in ultimele 12 luni un volum total de 308,4 miliarde de lei, pe termen mediu a ajuns la 408,4 miliarde de lei iar pe termen scurt la 228,3 miliarde de lei.
Cele mai multe rate, contractate pentru electrocasnice sau credite de consum, se invart in jurul sumei totale impru-mutate de o mie de dolari, iar firmele specializate in recuperarea banilor sunt pe urmele a circa 200.000 de romani care dupa ce au beneficiat de creditul acordat "au uitat" sa restituie banii.

Ca sa-si cumpere tot felul de obiecte de larg consum sau ca sa-si petreaca o vacanta in strainatate o mare parte dintre romani au apelat anul trecut din plin la varianta creditelor ce le permitea indeplinirea imediata a dorintelor, chiar daca ei nu aveau in buzunar banii necesari pentru a achita integral nota de plata.

Ulterior au inceput dificultatile, atunci cand si-au dat seama ca nu au bani ca sa-si achite ratele si cand au inceput sa primeasca telefoane si sa fie cautati pe acasa si chiar pe la serviciu de reprezentantii companiilor specializate in recuperarea banilor de la datornici.

Majoritatea imprumuturilor de la banci au fost facute la sfarsitul anului trecut, in special cu ocazia sarbatorilor de iarna, exact in momentele in care Banca Nationala a Romaniei intentionase sa introduca masuri mai severe pri-vind acordarea creditelor iar comerciantii de electrocasnice simplificasera in replica procedura de acordare a creditelor. Nu numai despre aceste credite este vorba, mare parte dintre romani fiind datori si catre retelele de telefonie fixa si chiar mobila. Iar aceasta datorie cumulata se ridica la peste 20 milioane de dolari, potrivit esti-marilor firmelor.

Acestea incearca sa-i convinga pe clienti apeland la explicatii de bun-simt, reamintindu-le clauzele contractuale si mai ales ca se pot confrunta cu situatii foarte neplacute si chiar dure. Acestea constau fie intr-un proces, fie intr-o executare silita ori chiar in trecerea pe lista neagra a bancilor privind persoanele rau-platnice, fapt ce ii va impiedica pe viitor sa mai poata face vreun imprumut oricat de urgenta si vitala ar fi motivatia celui in cauza.

Exista o evidenta a 1.000 de cazuri de persoane care au parasit tara pentru a lucra in strainatate - de aici se poate presupune ca au procedat premeditat atunci cand s-au imprumutat -, dupa cum exista si situatii in care datornicii au intrat la inchisoare sau au... decedat. Mai exista o categorie, si anume a acelora care au incheiat contract prezentand date false. Se vede treaba ca aceste date nu au fost deloc verificate de catre furnizorul serviciului iar rau-platnicul a speculat lipsa de vigilenta, asa incat a fost usor sa traga pe sfoara.


Sursa: Romania Libera

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1103 ori