Moneda virtuala bate la poarta realitatii: Prima bursa pentru Bitcoin asteapta unda verde

Miercuri, 29 Octombrie 2014, ora 08:30
2624 citiri
Moneda virtuala bate la poarta realitatii: Prima bursa pentru Bitcoin asteapta unda verde

O noua afacere startup din zona Wall Street-ului naste confuzie in randul functionarilor guvernului american. LedgerX este pe punctul de a infiinta prima bursa internationala de schimb pentru moneda virtuala Bitcoin, facand eforturi deosebite pe langa Commodity Futures Trading Commission (CFTC), agentia care reglementeaza mediul de tranzactii bursiere din Statele Unite.

LedgerX a adunat in componenta directoriala o serie de nume mari cu influenta in mediul de afaceri, dar si in cel institutional, mizand pe cursa cronometru de a pune pe piata Bitcoin-ul sub forma unui instrument financiar derivat. La idee au marsat cu fonduri de risc inclusiv Google Ventures si Lightspeed Venture Partners in incercarea de a da pietei financiare o noua dimensiune prin introducerea Bitcoin in tranzactiile bursiere, se arata intr-un articol din Wall Street Journal.

Nume grele in spatele afacerii

Omul care conduce startup-ul LedgerX este Paul Chou, fost director al Goldman Sachs, dar numele lui este unul dintr-o lunga lista de fosti conducatori ai corporatiilor si intitutiilor americane de stat. James Newsome, fost presedinte al CFTC si fost director general al Bursei de Marfuri din New York priveste situatia intr-un mod foarte pragmatic. "Nu difera sub nicio forma de situatia fermierilor care vand porumb. Ei au tot porumbul, piata s-a dovedit volatila in ultima vreme asa ca de ce sa nu angajeze contracte futures pentrumarfa respectiva", se intreaba Newsome. Introducerea pe piata a monedei virtuale ar reprezenta un adevarat debuseu pentru depozitarul de monede virtuale constituit de cateva companii din Statele Unite, acestea confruntandu-se constant cu fluctuatii neprevazute in raportul Bitcoin/dolar american.

Newsome nu este doar membru in conducerea LedgerX, ci si responsabil de cresterea sanselor de reusita a proiectului prin firma sa de lobby Delta Strategy Group din Washington. Cot la cot cu el a fost integrat in echipa si Thomas Lewis, fost director executiv al Ameritrade Holding si al Green Exchange Holdings. Dincolo de viziunea simplista a lui Newsome, echipa trebuie sa faca fata unei provocari imense, institutiile financiare de pe Wall Street nearatandu-se tocmai entuziasmate de aparitia unui nou produs derivat in piata. Nici autoritatile nu dau semne de bucurie, un purtator de cuvant al CFTC declarand ca cererile in curs de analizare nu pot fi discutate public.

Situatia actuala? Ca in targ

Moneda virtuala castiga treptat teren in tranzactiile derulate in mediul online, dar situatia nu este una tocmai fericita pentru cei care emit si schimba bitcoin-ul in dolari. Fluctuatiile existente duc la ruperi de ritm in tranzactii, iar riscurile la care se expun firmele care asigura interfata dntre moneda virtuala si banii gheata ai americanilor sunt ridicate. Bryan Crohn, seful departamentului financiar de la BitPay, recunoaste ca este nerabdator sa vada cum se va solutiona aceasta cerere. "Este ceva ce astept cu nerabdare sa vad. Daca pretul cade, nu am niciun instrument financiar de reducere a pierderilor. La BitPay tot ce putem face este sa pastram moneda virtuala pana cand piata revine la normal. Odata intrati pe piata produselor derivate avem alte optiuni. Va trebui angajat un trader profesionist care sa ne ghideze in aceasta lume", spune Crohn. BitPay opereaza zilnic tranzactii cu bitcoin in valoare de 2-4 milioane de dolari.

Un teren nou

Intrarea pe piata produselor derivate a Bitcoin duce jocul pe bursa intr-un teren nou. LedgerX a strans pana acum capital de risc de la mai multe fonduri ventures in valoare de 4,5 milioane de dolari. Mingea se afla acum in terenul autoritatilor federale, dar reprezentantii LedgerX sustin ca au cateva atuuri. "Este clar ca se va dezvolta o piata a acestor produse derivate de tip virtual. Intrebarea este daca vrei sa o vezi dezvoltata aici, in Statele Unite, sau undeva in Hong Kong sau Londra. Nu poti sa lasi companii mari sa opereze tranzactii in Bitcoin, iar apoi, cand vine vorba de introducerea acesteia intranzactii bursiere, sa bagi capul in nisip ca un strut", sustine James Newsome.

#moneda Bitcoin, #moneda virtuala Bitcoin, #tranzactii bursiere bitcoin, #produse financiare derivate , #Stiri Banci