Draghi (BCE): Ne grabim sa luam noi masuri de stimulare

Joi, 04 Decembrie 2014, ora 16:59
1368 citiri
Draghi (BCE): Ne grabim sa luam noi masuri de stimulare
Foto: xfinity.comcast.net

Banca Central Europeana va reevalua impactul stimulentelor sale monetare la inceputul anului urmator si va lua noi masuri, daca va fi necesar, a declarat, joi, presedintele BCE, Mario Draghi.

De asemenea, Draghi a precizat ca au fost accelerate pregatirile tehnice pentru noi masuri de stimulare, care potrivit analistilor ar putea include achizitionarea de obligatiuni guvernamentale, transmite Agerpres.

"La inceputul anului urmator, consiliul guvernatorilor va reevalua impactul stimulentelor monetare, expansiunea bilantului si perspectiva la adresa stabilitatii preturilor.

Vom evalua de asemenea impactul recentelor evolutii ale pretului petrolului si tendintele inflationiste pe termen mediu in zona euro. Daca va fi necesar sa raspundem riscurilor unei perioade prelungite de inflatie scazuta, consiliul guvernatorilor este unanim in hotararea de a utiliza instrumente neconventionale aflate la dispozitia sa", a declarat Mario Draghi, la sfarsitul reuniunii lunare de politica monetara de la BCE.

Presedintele BCE a mai anuntat ca institutia pe care o conduce si-a revizuit, in jos, prognozele de inflatie si crestere economica pentru zona euro. BCE mizeaza in prezent pe o crestere a Produsului Intern Brut in zona euro de 0,8% in acest an, urmata de un avans de 1% anul urmator si un avans de 1,5% in 2016, mai putin fata de precedentele estimari din luna septembrie care vorbeau cresteri economice de 0,9%, 1,6% si 1,9%.

In ceea ce priveste inflatia in zona euro, stafful BCE prognozeaza o crestere a preturilor de 0,5% in acest an, urmata de un avans de 0,7% anul urmator si un avans de 1,3% in 2016, mai putin fata de precedentele estimari care vorbeau cresteri de preturi de 0,9%, 1,1% si 1,4%.

Prin revizuirea acestor prognoze, care arata cum se asteapta BCE ca va evolua economia, institutia de la Frankfurt a crescut asteptarile ca va lua noi masuri pentru a sustine economia zonei euro.

Recent, presedintele BCE, Mario Draghi a declarat ca noi masuri destinate sa impiedice scaderea in continuare a inflatiei ar putea fi adoptate in primele trei luni ale noului an.

#Mario Draghi presedinte BCE, #BCE pregatiri masuri simulare , #Stiri Banci