Lagarde, FMI: Programul BCE de relaxare cantitativa isi arata deja efectele

Joi, 22 Ianuarie 2015, ora 14:31
1685 citiri
Lagarde, FMI: Programul BCE de relaxare cantitativa isi arata deja efectele
Foto: ziuanews.ro

Programul de relaxare monetara cantitativa pe care BCE l-ar putea prezenta joi a inceput sa dea roade chiar inainte sa fie anuntat oficial, pietele anticipand un plan de anvergura pentru stimularea economiei din zona euro si evitarea deflatiei, a declarat directorul general al FMI, Christine Lagarde

"Daca privim la fluctuatiile de pe pietele monetare si la nivelul actual al euro, nu putem nega existenta unor asteptari privind lansarea programului de relaxare cantitativa, ca va fi anuntat joi si ca va fi substantial", a declarat Lagarde la forumul de la Davos, citata de MarketWatch, transmite Mediafax.

Consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE) se intruneste joi intr-o sedinta de politica monetara, la finele careia institutia ar putea anunta noi masuri pentru suplimentarea lichiditatilor in zona euro, in valoare de pana la 1.100 miliarde de euro, potrivit Bloomberg, care citeaza surse apropiate situatiei.

In situatia in care noile masuri vor duce la "ancorarea din nou" a inflatiei din zona euro, economiile emergente din Europa vor avea si ele de castigat, a spus Lagarde.

"Pietele emergente din Europa vor beneficia de pe urma unei cresteri economice mai mari in zona euro, precum si de existenta mai multor locuri de munca, deoarece jumatate din schimburile comerciale ale acestor state se realizeaza cu economiile din zona euro", potrivit oficialului FMI.

Prezent la forum, fostul secretar american al Trezoreriei Larry Summers a declarat ca este in favoarea relaxarii cantitative in Europa.

In ceea ce priveste o eventuala decizie a Rezervei Federale (Fed) de majora dobanda de politica monetara, Lagarde a estimat ca operatiunea va avea loc spre jumatatea anului, relateaza Bloomberg.

Potrivit directorului Trezoreriei din Ministerul Finantelor, Stefan Nanu, noile masuri de relaxare monetara cantitativa din partea BCE vor avea un efect pozitiv pentru programul de imprumut al Romaniei pe pietele internationale, in timp ce eventuala majorare a dobanzii din partea Fed nu va afecta randamentele pe termen lung.

Seful Trezoreriei crede ca atat o noua relaxare monetara cantitativa din partea BCE, cat si o majorare a dobanzii de politica monetara in SUA, au fost deja incluse in preturile cotate de investitori, inclusiv pentru eurobondurile rormanesti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#program BCE relaxare cantitativa, #program relaxare monetara cantitativa , #Stiri Banci