JPMorgan plateste 4,5 miliarde dolari pentru a scapa de procesele cu 21 de institutii financiare

Luni, 18 Noiembrie 2013, ora 11:05
1036 citiri
JPMorgan plateste 4,5 miliarde dolari pentru a scapa de procesele cu 21 de institutii financiare

JPMorgan Chase, cea mai mare banca americana dupa active, va plati despagubiri de 4,5 miliarde de dolari catre un grup de 21 de mari institutii financiare, pentru a rezolva litigiile privind conduita bancii pe piata creditelor ipotecare in perioada premergatoare crizei financiare.

Printre cele 21 de institutii se numara BlackRock si Pacific Investment Management Co., doua dintre cele mai mari fonduri de investitii financiare la nivel mondial, grupul de asigurari MetLife si Goldman Sachs Asset Management, potrivit WSJ.

Acelasi grup de investitori au obtinut anterior 8,5 miliarde de dolari de la Bank of America, care a fost vizata de acuzatii similare.

In cazul JPMorgan, fondurile au cerut daune de pana la 5,75 miliarde de dolari, acuzand nereguli si o conduita incorecta in perioada 2005-2008 in ceea ce priveste vanzarea de titluri bazate pe credite ipotecare catre investitori. Acuzatiile vizeaza atat JPMorgan, cat si bancile Bear Stearns si Washington Mutual, preluate in 2008 de grup dupa ce au ajuns in colaps.

Acordul trebuie aprobat de mai multe trusturi care administreaza lichidarea activelor neperformante si de instanta de judecata.

Astfel, JPMorgan ar avea de plata aproape 20 miliarde de dolari pentru a scapa de numeroasele litigii intentate in ultimii ani impotriva bancii, legate de nereguli din perioada premergatoare crizei.

In octombrie, banca a ajuns la un acord cu Fannie Mae si Freddie Mac, cooperativele de finantare ipotecara din SUA, care vor primi 5,1 miliarde de dolari pentru a renunta la litigii. Alte 9 miliarde de dolari ar putea merge la stat, sub forma de amenzi si daune, pentru a stinge investigatia Departamentului Justitiei.

Daca toate aceste intelegeri se vor materializa, banca va mai detine rezerve de 11 miliarde de dolari si va ramane cu o expunere de pana la 16 miliarde de dolari pe litigii legate de piata creditelor ipotecare, potrivit estimarilor Sanford C. Bernstein.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#procese JPMorgan, #despagubiri JPMorgan, #daune JPMorgan , #Stiri Banci