Imprumuturile rapide, o alta fata a camatariei? OnDeck Capital vrea legitimitate prin listarea la bursa

Joi, 13 Noiembrie 2014, ora 16:50
2429 citiri
Imprumuturile rapide, o alta fata a camatariei? OnDeck Capital vrea legitimitate prin listarea la bursa
Foto: fitsmallbusiness.com

In luna mai a acestui an, Noah Breslow, directorul executiv al OnDeck Capital, o companie de imprumuturi rapide infiintata in 2007, promitea ca in scurt timp ofiterii de credit ai bancilor sa devina la fel de invechiti ca si agentii de turism.

"Ne-am propus sa revolutionam operatiunile de creditare. Acum, dupa un miliard de dolari imprumutati, deja credem ca am reusit acest lucru", declara Breslow.

OnDeck Capital a reusit sa atraga in randul actionarilor nume de elita din business-ul american. 150 de milioane de dolari au investit in afacere Google Ventures si Peter Thiel. Golmand Sachs si altii au mai adaugat 300 de milioane de dolari in capitalul de lucru. Pe 10 noiembrie, compania a inceput demersurile pentru initierea ofertei publice de actiuni, ceea ce ar duce valoarea companiei la aproape 1,5 miliarde de dolari.

Insa nu doar nume mari sunt cuprinse in agrenajul afacerii OnDeck Capital, ci si o serie de firme de brokeraj cu un trecut destul de dubios, ceea ce ii face pe reporterii de la BusinessWeek sa se intrebe daca listarea publica este un semn al succesului sau un potential dezastru gata sa iasa pe piata.

Imprumuturi pe baza de algoritm

Intr-o oarecare masura, Breslow si-a respectat promisiunea de a ii face pe ofiterii de credit sa para o specie inutila. Clientii OnDeck Capital, in mare parte mici intreprinzatori care imprumuta sume cash pentru achitarea salariilor, sunt trecuti prin filtrul unui algoritm al aplicatiei "OnDeck Score". Programul se dovedeste mai eficient decat bancile in strangerea informatiilor si stabilirea solvabilitatii unui client.

Zona neagra a afacerii

Pe de alta parte, algoritmul este dublat de folosirea in teren a unor brokeri cu un trecut legat de scandalurile pietei de asigurari sau de cel al prabusirii burselor din anii '90. In plus, cresterea rapida a firmei condusa de Breslow poate fi justificata mai ales de dobanzile exagerate practicate de firmele de acest tip, unele depasind si 500% pe an.

In cazul OnDeck Capital, dobanda lunara era de 54% in primavara acestui an. Astfel ca, desi detine nume prestigioase in randul actionarilor privati, On Deck Capital are si o mare zona intunecata in care isi desfasoara afacerea. Rata de succes a agentilor folositi pentru gasirea clientilor este de 9/10, iar rasplata acestora consta in cateva mii de dolari pentru orice client gasit, dupa cum recunoaste Mario Figueroa, un fost broker condamnat pentru frauda.

Explicatia este destul de simpla la prima vedere: statul nu taxeaza imprumuturile rapide in bani gheata asa cum face cu alte afaceri. In schimb, datele despre reteaua de agenti ai OnDeck Capital arata ca aceasta foloseste, fosti brokeri condamnati pentru frauda, dealeri de droguri si alte personaje dubioase pentru gasirea clientilor.

In fata faptului implinit, Breslow a refuzat sa comenteze ceva pe acerasta tema, in timp ce Jonathan Cutler, un purtator de cuvant al firmei a precizat: "Brokerii reprezinta unprocent insignifiant din totalul afacerilor derulate de companie". Chiar si in ciuda unei campanii publicitara sustinuta pe Google si alte canale media, nivelul contractelor aduse de brokeri atinge 39% in cel de-al treilea trimestru al acestui an.

Intre pierdere si castig

Chiar si cu investitori aparuti de pe Wall Street sau din Silicon Valley, OnDeck Capital nu a mers doar in castig. In 2013 a raportat pierderi de 24 de milioane de dolari, in timp ce alte 15 milioane au fost irosite in prima jumatate a acestui an. In al treilea trimestru, conform documentatiei inaintate de OnDeck Capital, profitul este de 354.000 de dolari.

"Nu poti obtine un numar imens de cereri de imprumut decat daca majorezi comisioanele acordate brokerilor", considera Brendan Ross, presedintele unui fond similar din Los Angeles. Ross sustine ca in momentul listarii, compania sa nu va cumpara actiuni OnDeck.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#imprumuturi rapide, #companii imprumuturi rapide, #listare OnDeck Capital , #Stiri Banci