Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Importuri de peste 13 milioane de euro

Importuri de peste 13 milioane de euro
Romania importa peste din Argentina, Tanzania, Uganda, Kenya si Oman.In ultima perioada, romanii si-au modificat preferintele culinare si s-au orientat catre un produs despre care nutritionistii afirma ca este unul dintre cele mai sanatoase. Astfel, daca pana acum cativa ani, majoritatea consumatorilor nu concepeau o masa fara carne de porc sau de vita, in prezent, din ce in ce mai multi romani s-au reorientat catre peste.
Ca urmare, si importurile de astfel de produse au crescut semnificativ. Astfel, in numai cinci luni, importurile au depasit 13 milioane de euro, cantitatea totala de peste adusa in tara de agentii economici ridicandu-se la aproximativ 21.772 tone. Dintre acestea, peste 20.500 tone reprezinta importuri de peste congelat, a caror valoare este de circa 11 milioane de euro. Restul produselor ce au gasit piata in Romania sunt fileurile si carnea de peste proaspata sau refrigerata si pestii vii.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii (MAPDR), valoarea totala a importurilor de fileuri si carne de peste s-a ridicat la 1,3 milioane de euro, cantitatea totala comercializata pe pietele autohtone fiind de aproximativ 724 de tone. Si importurile de peste proaspat au inregistrat o crestere, in primele cinci luni fiind vandute in retelele de hipermarketuri si restaurante circa 288 tone, cantitate pentru care s-a platit o suma de aproximativ 528.000 euro. In comparatie cu celelalte categorii de produse, importurile de pesti vii nu au avut acelasi succes, pana la sfarsitul lunii mai fiind comercializate doar 5,5 tone.

Daca pana anul trecut, pestele si produsele similare erau importate din tari precum Italia, SUA, Franta, Norvegia si Marea Britanie, in prezent, agentii economici s-au orientat si catre alte piete de achizitie. Astfel, pe langa furnizorii traditionali, in momentul actual, aprovizionarea cu peste se realizeaza si din state precum Tanzania, Uganda, Kenya si Oman. Potrivit statisticilor MAPDR, din totalul importurilor de fileuri, pe primul loc din punct de vedere al provenientei produselor se situeaza Argentina, cu o cantitate de 251 tone, urmata de Norvegia, cu 204 tone, China, cu 73 tone, si Islanda, cu 72 tone.

Pe lista tarilor de provenienta pentru fileuri se inscriu si Antigua, si Barbados, cu 12,3 tone, India, cu 5,5 tone, Tanzania, cu 4,7 tone, Uganda, cu 1 tona, Liechtenstein, cu 0,2 tone, si Oman, tot cu 0,2 tone. Si pestii vii provin din tari mai putin traditionale. Astfel, din cele 5,5 tone importate, aproximativ 4 tone provin din Ungaria, 0,9 tone sunt aduse din Thailanda, aproximativ 0,5 tone din Malaiezia si 0,1, din Kenya. In cazul importurilor de peste congelat, cele mai exotice tari de provenienta sunt Chile, Oman, Uruguay, Barbados, Mauritania si Namibia.


Sursa: Gardianul

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1087 ori