Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

IMM-urile pot obtine finantari de pana la 10.000 euro de la BERD

IMM-urile pot obtine finantari de pana la 10.000 euro de la BERD
Intreprinderile mici si mijlocii din Romania au posibilitatea de a obtine finantari de pana la 10.000 euro pentru proiecte de consultanta, in cadrul unui program administrat de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), care a inceput sa functioneze si in Romania.Subventiile sunt oferite de programul Business Advisory Services (BAS), un program finantat de tari donatoare care urmareste dezvoltarea IMM-urile din Europa Centrala, pana in Asia Centrala.

Programul BAS Romania, finantat de Ministerul Federal de Finante al Austriei cu suma de doua milioane euro, urmareste atat cresterea performantei si competitivitatii IMM-urilor locale, cat si dezvoltarea industriei romanesti de consultanta.

'Programul este un instrument util pentru stabilitatea IMM-urilor, in contextul noii etape prin care trece Romania odata cu 1 ianuarie 2007, data care deschide noi oportunitati pentru IMM-uri, dar, in acelasi timp, trebuie sa le gaseasca pregatite pentru concurenta cu competitorii europeni', a declarat in cadrul lansarii programului BAS, ministrul de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniile mediului de afaceri si intreprinderilor mici si mijlocii, Bogdan Pascu. Vice-premierul a tinut sa precizeze ca schemele de ajutor de stat au fost trimise catre Consiliul Concurentei pentru aprobare.

Pentru a fi eligibile pentru programul BAS, companiile trebuie sa fie private si sa aiba capital majoritar romanesc. IMM-urile trebuie sa fie active de cel putin doi ani si sa demonstreze ca au dorinta si capacitatea de a implementa recomandarile rezultate din proiectul de consultanta. Nu sunt eligibile companiile din sectorul bancar, militar, jocuri de noroc sau tutun.

Programul BAS Romania dezvolta o baza de date cu firme de consultanta romanesti cu experienta de cel putin doi ani. Programul poate ajuta firmele eligibile la definirea nevoilor de consultanta si le poate recomanda potentiali consultanti pentru implementarea proiectelor propuse spre finantare.

BAS a demarat in 1995 in tarile Baltice si a subventionat pana acum peste 5.200 proiecte in 21 de tari, printr-o finantare totala de peste 57 milioane euro de la diversi donatori institutionali. In prezent, programul functioneaza in 17 tari, din Europa Centrala pana in Asia Centrala, prin intermediul a 27 de birouri locale.


Rompres

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 679 ori