Guvernatorul Bancii Centrale a Japoniei exclude o reducere a dobanzii de politica monetara

Vineri, 25 Ianuarie 2008, ora 12:02
937 citiri
Guvernatorul Bancii Centrale a Japoniei exclude o reducere a dobanzii de politica monetara

Guvernatorul Bancii Centrale a Japoniei, Toshihiko Fukui, e exclus vineri o eventuala reducere a dobanzii de referinta, estimand ca economia nipona nu are nevoie de o asemenea masura financiara, informeaza AFP.

"Este foarte probabil ca economia japoneza sa-si continue expansiunea progresiva in cursul anului bugetar urmator (ce va incepe in aprilie), iar preturile vor ramane stabile", a declarat Fukui in fata Parlamentului.
"Suntem foarte increzatori ca economia va ramane stabila daca vom continua pentru moment sa cream un mediu financiar solid", a adaugat guvernatorul.

Dobanda de politica monetara a Bancii Centrale a Japoniei este stabilita incepand cu luna februarie la 0,50%, cea mai scazuta din randul statelor dezvoltate, ceea ce ofera putina marja de manevra politicii monetare in cazul aparitiei unei recesiuni economice.

Sistemul american de banci centrale (Fed) a redus dobanda de cu 1,75 puncte de la inceputul lunii septembrie, la 3,50%.

Fed a redus, marti, in mod drastic dobanda de politica monetara, cu 0,75 puncte, din cauza unor riscuri ce ameninta cresterea economica si din cauza deteriorarii continue a pietelor financiare.

Un grup de parlamentari din Partidul Liberal-Democrat (PLD), formatiunea de dreapta aflata la putere in Japonia, a cerut, joi, in mod public Bancii Centrale a Japoniei sa revina la politica unei dobanzi de referinta zero, pe care a mentinut-o intre anii 2001 si 2006, pentru a combate deflatia ce afecat economia.

"Banca Centrala a Japoniei ar fi trebuit sa reduca dobanda de referinta in coordonare cu Fed, avand in vedere prabusirea pietelor financiare si scaderea ritmului de crestere economica din SUA, ce ar putea avea efecte asupra economiei japoneze", a afirmat unul dintre parlamentari, Kozo Yamamoto.

Banca Centrala a Japoniei este independenta incepand cu anul 1998.

<b>Bloombiz</b>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.