Grecia si Spania trag in jos ratingul statelor din zona euro

Sambata, 09 Iunie 2012, ora 09:35
1435 citiri
Grecia si Spania trag in jos ratingul statelor din zona euro

Agentia de evaluare financiara, Moody's ar putea reduce ratingul tarilor din zona euro, pe fondul crizei din Grecia si Spania.

Evolutia situatiei din aceste doua tari ar putea determina Moody's Investors Service sa revizuiasca in scadere ratingul mai multor tari din zona euro, a avertizat agentia de evaluare financiara intr-un comunicat dat publicitatii vineri, citat de AFP.

Reprezentantii agentiei sustin ca evolutia situatiei din Spania si Grecia ar putea conduce la masuri ce vor afecta ratingul mai multor tari din zona euro, Moody's precizand ca, in cazul iesirii Greciei din zona euro, va reevalua aprecierile tarilor care, in prezent, beneficiaza de nota maxima AAA, cum ar fi Germania si Franta.

O iesire a Greciei din zona euro ar putea pune presiuni suplimentare asupra ratingurilor statelor din regiune, continua agentia.

Aceasta s-ar traduce in pierderi substantiale pentru investitorii si titlurile grecesti atat din cauza conversiei din euro in moneda locala, cat si din cauza puternicelor perturbari macroeconomice care ar urma, apreciaza Moody's.

Riscul unei iesiri a Greciei din zona euro ameninta mai ales ratingurile de credit pentru Cipru (Ba1, perspectiva negativa), Portugalia (Ba3, perspectiva negativa), Irlanda (Ba1, perspectiva negativa), Italia (A3, perspectiva negativa) si Spania (A3, perspectiva negativa).

Celelalte state ale zonei euro care beneficiaza de ratingul maxim Aaa din partea Moody's sunt Austria, Finlanda, Luxemburg si Olanda.

In schimb, conform Moody's, "problema bancara a Spaniei este in mare masura specifica si nu ar trebui sa reprezinte o sursa majora de contagiune catre alte state din zona euro, cu exceptia Italiei, care depinde de asemenea din ce in ce mai mult de Banca Centrala Europeana pentru finantarea bancilor sale".

FMI: Zona euro, încă un an de stagnare în 2024. Rusia va avea un nou an cu avans economic de peste 3%
FMI: Zona euro, încă un an de stagnare în 2024. Rusia va avea un nou an cu avans economic de peste 3%
Fondul Monetar Internațional estimează, în ultimele previziuni economice publicate, că economia zonei euro va avea un avans economic subunitar și în 2024. Temerile legate de o eventuală...
Al 2-lea ”tigru” al Europei lovit de un șoc economic: 500.000 de români expuși periculos
Al 2-lea ”tigru” al Europei lovit de un șoc economic: 500.000 de români expuși periculos
Un birou de audit independent, cunoscut sub numele de Cour des Comptes a anunțat într-un raport publicat luni, 15 iulie 2024, că al 2-lea ”tigru” al Europei în privința economiei este...
#criza financiara, #zona euro, #iesire grecia zona euro, #Spania ajutor zona euro , #Stiri Banci

Curs valutar

1 EUR = 4.9709 RON

0.0017

1 USD = 4.5670 RON

0.0202
  1. Cei mai norocoși angajați de la stat. Au salarii de 2.500 de euro pe lună
  2. De ce aproape jumătate dintre femeile din România se pot aștepta la cele mai mici pensii