FRC: BNR trebuie sa faciliteze accesul IMM-urilor la finantare

Vineri, 27 Aprilie 2012, ora 15:58
1660 citiri
FRC: BNR trebuie sa faciliteze accesul IMM-urilor la finantare

Presedintele Fondului Roman de Contragarantare (FRC), Ioan Hidegcuti, a declarat vineri ca BNR trebuie sa gaseasca resursele tehnice, sa vina cu un sistem de reglementare care sa faciliteze accesul firmelor mici si mijlocii la finantare, in conditiile implementarii Basel III.

"Sistemul reglementarii Basel III este cel care restrictioneaza, la care trebuie sa te aliniezi, dar practic mingea este in terenul bancilor. Este nevoie de o nuantare a normelor de aplicare Basel III. Ar fi de dorit ca Banca Nationala sa miste mai mult in zona IMM-urilor, asa cum a miscat in ceea ce priveste dobanda de politica monetara. In mod normal, BNR are resurse sa miste mai mult si in zona IMM-urilor", a mentionat Hidegcuti.

Potrivit acestuia, daca Basel III s-ar aplica in forma actuala, nu vor fi mai mult de trei banci in Romania care sa acorde credite intreprinderile mici si mijlocii.

Radu Ghetea a vorbit despre riscurile implicate de acordarea de credite IMM-urilor

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea, a declarat la inceputul acestei luni ca bancile mici nu vor mai putea sa acorde credite IMM-urilor dupa implementarea Basel III, avand in vedere noile norme, insa bancile mari, cu capital solid, vor putea sa acorde in continuare credite firmelor mici si mijlocii.

"Daca ne uitam cu atentie cum se calculeaza riscul, cum se pondereaza cu risc diversele expuneri ale bancilor comerciale conform acordului de capital Basel III, o sa vedem ca IMM-urile sunt considerate cu risc maxim, adica de 100%. De exemplu, daca vrei sa dai 100 lei credit unui IMM trebuie sa ai liber in capital sau in fondurile proprii tot 100 de lei, ca sa nu iti degradeze indicatorul de adecvare a capitalului", a explicat Ghetea.

Ioan Hidegcuti a mentionat vineri ca BNR, impreuna cu Asociatia Romana a Bancilor, merg la Bluxelles "pentru ceea ce inseamna norme de aplicare Basel III, pentru a fi gestionate nuantat".

Potrivit unor statistici, ponderea firmelor mici si mijlocii finantate este de 65% in UE si de doar 15% in Romania..

Incepand cu 1 ianuarie 2013 va deveni obligatorie pentru intreg sistemul bancar european aplicarea directivei in ceea ce priveste implementarea acordului de capital Basel III, care este un sistem de reguli pentru bancile comerciale.

Noile reguli prevazute in acordul Basel III, privind adecvarea capitalului bancilor, vor fi implementate la nivel international incepand de anul viitor. Modificarile presupun cerinte minime mai stricte privind adecvarea capitalului de rezerva la activele ponderate la risc.

#facilitare acces finantare IMM, #BNR facilitare acces finantare, #acord Basel III Romania, #credite IMM acces finantare , #Stiri Banci