Franta va imprumuta 4,5 miliarde de euro pentru a stinge datoriile generate de prabusirea Credit Lyonnais

Duminica, 10 Noiembrie 2013, ora 18:02
1423 citiri
Franta va imprumuta 4,5 miliarde de euro pentru a stinge datoriile generate de prabusirea Credit Lyonnais

Guvernul francez va imprumuta 4,5 miliarde euro in acest an pentru a stinge datoriile datoriile generate de prabusirea bancii Credit Lyonnais, a declarat duminica un oficial din ministerul francez al Finantelor.

Scadenta datoriilor Credit Lyonnais este la finele anului viitor, dar guvernul a decis sa actioneze inca din acest an, a precizat sursa citata.

"Avand in vedere ca dobanzile sunt la minime istorice, s-a hotarat sa se actioneze acum", a afirmat oficialul.

Guvernul va adopta in urmatoarele zile o rectificare bugetara pentru acest an care va include emiterea de titluri de stat de 4,5 miliarde euro pentru reglementarea datoriilor bancii defuncte.

Credit Lyonnais este una dintre cele mai vechi banci franceze si era cea mai mare banca din Franta la inceputul anilor '90, fiind controlata atunci de guvern. Banca a ajuns in pragul falimentului in 1993 si a fost salvata de stat. In final, in anul 2003, Credit Lyonnais a fost absorbita de Credit Agricole, in prezent a treia mare banca franceza dupa capitalizarea de piata.

Costurile de finantare platite de statul francez sunt la minime istorice. Randamentul obligatiunilor guvernamentale cu maturitatea la 10 ani este de 2,2% pe piata secundara, aproape de miminul record atins in luna mai, desi Standard & Poor's a retrogradat vineri ratingul Frantei cu o treapta, de la "AA+" la "AA".

Potrivit ziarului Le Parisien, prabusirea Credit Lyonnais va costa contribuabilii un total de 14,7 miliarde euro incepand de la colapsul din 1993 pana la stingerea ultimelor datorii.

#Credit Lyonnais datorii, #datorii banci franceze , #Stiri Banci