Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Francul elvetian ramane ancorat de euro

Francul elvetian ramane ancorat de euro


Banca Centrala a Elvetiei (SNB) a apreciat joi ca nivelul francului ramane "ridicat", iar pragul minim impus monedei nationale este important pentru a proteja economia intr-un mediu vulnerabil la tensiuni.

Presedintele Bancii Centrale a Elvetiei, Thomas Jordan, a afirmat ca SNB va mentine un curs minim de schimb de 1,20 franci pentru un euro, stabilit in luna septembrie 2011, deoarece aceasta masura este importanta pentru a evita o inasprire nedorita a conditiilor monetare.

De asemenea, Banca Elvetiei a decis sa mentina, pentru franc, un interval de 0-0,25% pentru rata dobanzii LIBOR la 3 luni.

Campania SNB de mentinere a pragului minim impus francului a dus la majorarea detinerilor in valuta, la peste 400 de miliarde de franci elvetieni (435 miliarde de dolari). Anul trecut, SNB a cheltuit 188 de miliarde de franci elvetieni in interventii pentru mentinerea cursului de schimb, de 10 ori mai mult decat in 2011.

Pe fondul cresterii ingrijorarilor fata de criza din zona euro investitorii s-au indreptat spre francul elvetian, considerat, traditional, o valuta sigura. Insa un franc supraevaluat afecteaza competitivitatea industriei si exporturilor elvetiene, acesta fiind motivul pentru care SNB a fost nevoita sa intervina in 2011.

In primul trimestru din 2013, economia elvetiana a crescut cu 0,6%, in conditiile in care zona euro, principalul sau partener economic, este intr-o recesiune prelungita.

SNB estimeaza ca economia Elvetiei va creste cu 1-1,5% anul acesta desi in trimestrul doi s-a inregistrat "o slabire perceptibila" a expansiunii, a declarat Thomas Jordan.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1714 ori