Fondurile de salarii ale companiilor monitorizate de MEC si MTCT au fost majorate cu 1,7 mil.euro

Luni, 15 Ianuarie 2007, ora 04:03
1168 citiri

Limitele fondului de salarii pe 2006 de la nivelul companiilor de stat monitorizate de Guvern aflate in portofoliul MEC si MTCT au fost majorate pentru a doua oara, dupa o decizie similara aprobata in luna noiembrie a anului trecut, fara ca numarul mediu de personal sa mai fie modificat.

Sumele suplimentare au fost incadrate in fondurile de salarii aferente sfarsitului de an, conform unei hotarari aprobata recent de Guvern.

Suma totala cu care au fost majorate fondurile de salarii ale companiilor de stat din portofoliul Ministerului Economiei si Comertului (MEC) si Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) se cifreaza la totalul de 5,801 milioane lei (1,7 milioane euro). Diferenta a fost compensata prin reducerea fondului de salarii aferent societatilor din subordinea Ministerului Agriculturii, cu 5,8 milioane lei mai putin fata de nivelul stabilit initial.

Fondul total de salarii al companiilor coordonate de MEC a fost majorat, pentru ultimul trimestru al anului trecut, cu 5 milioane lei, de la 2,380 miliarde lei la 2,385 miliarde lei, pe fondul mentinerii numarului mediu de personal la 114.121 posturi.

Pentru companiile subordonate MTCT, Guvernul a majorat fondul total de salarii aferent trimestrului IV 2006 cu 801.000 lei, de la 1.494.205 mii lei la 1.495.006 mii lei, de asemenea fara ca numarul mediu de angajati, stabilit la 83.995 posturi, sa fie modificat.

Diferentele de sume suplimentare acordate companiilor celor doua ministere au fost compensate prin diminuarea cu 5,8 milioane lei, de la 365,7 milioane lei la 359,9 milioane lei, a limitei maxime a fondului de salarii pentru societatile coordonate de Ministerul Agriculturii. Numarul mediu de salariati la nivelul acestor companii a fost mentinut la 31.975 persoane.

Plafoanele financiare ale companiilor coordonate de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Ministerul Justitiei, Banca Nationala, Ministerul Mediului si Ministerul Culturii nu au fost modificate.

In luna noiembrie, Guvernul a decis o noua majorare a fondului de salarii, dar si a numarului mediu de personal pe 2006 la nivelul companiilor MEC si MTCT, limitele maxime de salarizare si angajare fiind ridicate atunci si pentru firmele din portofoliul AVAS.

Suma totala cu care au fost majorate, in urma cu doua luni, fondurile de salarii ale companiilor de stat s-a ridicat la echivalentul a 46,2 milioane euro.

Mordificarile au fost operate dupa ce aproape jumatate dintre companiile de stat monitorizate depasisera fondul de salarii semestrial stabilit la inceputul anului, o parte dintre societati nereusind sa respecte limitele de cheltuieli chiar daca au redus numarul de posturi.

In 2001, Executivul a aprobat Ordonanta de Urgenta 79 privind intarirea disciplinei financiare, pentru a rentabiliza activitatea economica si a reduce pierderile si arieratele inregistrate de mai multe companii de stat.

Prin acest act normativ, societatile respective au fost obligate sa limiteze cresterile salariale si sa transmita, lunar, Ministerului Finantelor Publice si Ministerului Muncii situatii centralizate privind cheltuielile cu salariile, structura fondului de salarii, precum si evolutia creantelor, platilor restante si a pierderilor.

La inceptul lunii noiembrie, Guvernul anunta ca suma economisita pe primul semestru de agentii economici monitorizati va fi folosita pentru suplimentarea salariilor si angajarea de personal, dar fara a se depasi plafoanele stabilite initial.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.mediafax.ro/ target=_blank>Mediafax</a>)