Eurobank va emite noi actiuni, in valoare de 5,8 miliarde de euro, pentru recapitalizare

Marti, 30 Aprilie 2013, ora 15:20
1371 citiri
Eurobank va emite noi actiuni, in valoare de 5,8 miliarde de euro, pentru recapitalizare

Eurobank va emite noi actiuni conform planului de recapitalizare, la un pret de 1,541 euro/actiune, a anuntat marti directorul financiar al celui de-al patrulea grup bancar din Grecia, transmite Reuters.

Actiunile vor fi preluate de Fondul de Stabilitate Financiara al Greciei (HFSF), dupa ce saptamana trecuta Eurobank, care in Romania controleaza Bancpost, a anuntat ca a renuntat la planul de majorare a capitalului din surse private, optand in schimb sa se recapitalizeze cu HFSF, ceea ce echivaleaza cu nationalizarea sa.

In urma acestei decizii, Eurobank va deveni cea mai mare banca greceasca care va trece sub controlul statului.

"Consiliul de Administratie a decis sa recomande actionarilor ca la urmatoarea Adunare Generala din 30 aprilie majorarea de capital, in valoare de 5,8 miliarde de euro, sa fie subscrisa in intregime de Fondul de Stabilitate Financiara al Greciei, ceea ce va conduce la recapitalizarea imediata si completa a bancii", a informat Eurobank.

Conducerea bancii a adaugat ca nu a putut pune in practica planul de a atrage fonduri private pentru recapitalizare din cauza refuzului creditorilor internationali de a accepta fuziunea cu National Bank of Greece.

Primele patru banci din Grecia, National Bank of Greece, Alpha, Eurobank si Piraeus, au nevoie de 27,5 miliarde de euro pentru majorarea capitalului, dupa ce au inregistrat pierderi in urma programului de restructurare a datoriilor Greciei si a cresterii creditelor neperformante ca urmare a recesiunii prelungite. Insa, pentru a nu trece sub controlul statului, cele patru banci trebuie sa obtina de la investitorii privati cel putin 10% din recapitalizarea totala.

Principalele banci din Grecia sunt prezente si pe piata din Romania: National Bank of Greece (NBG), actionar majoritar la Banca Romaneasca, EFG Eurobank, care controleaza Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank si ATE Bank (fosta Mindbank).

#Eurobank emitere actiuni, #recapitalizare Eurobank , #Stiri Banci