Erste: Necesarul de finantare al Romaniei scade cu 7% in 2014, la 65 miliarde de lei

Joi, 12 Decembrie 2013, ora 15:30
1447 citiri
Erste: Necesarul de finantare al Romaniei scade cu 7% in 2014, la 65 miliarde de lei

Necesarul brut de finantare al Romaniei va inregistra anul urmator un declin de peste 7%, la 65 miliarde de lei, in timp ce costurile de imprumut ale Guvernului ar putea urca usor din cauza evenimentelor externe si a riscurile politice asociate alegerilor, estimeaza analistii bancii austriece Erste.

Necesarul de finantare din acest an, de 70 de miliarde de lei, este echivalent cu 11,2% din PIB, in timp ce pentru anul urmator statul are nevoie de fonduri reprezentand 9,8% din PIB.

De la inceputul anului, Ministerul Finantelor a imprumutat de pe piata interna 46,5 miliarde lei, la care se adauga emisiuni in valuta, interne si externe, de 3,07 miliarde de euro si 1,5 miliarde de dolari.

Datoria guvernamentala este in prezent distribuita mai echilibrat in timp, iar baza de investitori s-a extins prin cresterea ponderii strainilor.

"Ca urmare a strategiei Ministerului de Finante de prelungire a scadentelor emisiunilor de obligatiuni in moneda locala de pe piata interna si de control al costurilor imprumuturilor, datoria guvernamentala este in prezent distribuita mai echilibrat pentru urmatorii ani. Si baza de investitori s-a extins semnificativ in 2013, iar nerezidentii detineau in toamna acestui an 22% din obligatiunile si titlurile emise in lei, in crestere de la nivelul de 6% inregistrat in urma cu un an", se arata intr-un raport al Erste privind perspectivele pietei de obligatiuni anul urmator.

Dobanda monetara se mentine la 4% in 2014

BNR va mentine dobanda de politica monetara la 4% anul urmator, in contextul inflatiei inca scazute, estimeaza analistii bancii. De asemenea, BNR va reduce probabil rezervele minime pentru lei la 12% la inceputul anului viitor, ceea ce ar trebui sa elibereze patru miliarde de lei pe piata.

Politica bancii centrale va influenta randamentele pentru maturitati pe termen scurt, in timp ce scadentele pe termen lung vor fi afectate de evenimente externe, precum reducerea programului Rezervei Federale a SUA (Fed) de cumparari de active, si de evolutia contextului politic intern.

"Nu excludem o noua reducere a dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale in ianuarie, dar probabilitatea de a vedea rata cheie sub 3,75% sunt reduse", se arata in raport.

Erste estimeaza ca randamentele titlurilor guvernamentale cu scadenta la cinci ani se vor situa la 4,9% in iunie 2014 si la 5,1% in decembrie 2014. La cea mai recenta licitatie pentru vanzare de obligatiuni cu maturitate de cinci ani, derulata in urma cu o saptamana, Ministerul Finantelor a acceptat un randament mediu de 4,9% pe an.

Reducerea programului Fed de cumparari de active, normalizarea inflatiei si riscurile politice asociate alegerilor prezidentiale programate pentru sfarsitul anului 2014 indica o crestere treptata a costurilor la care se imprumuta Guvernul.

Acordurile cu FMI si UE influenteaza ratingul Romaniei

O imbunatatire a ratingului si efectul pozitiv al acordului stand-by preventiv cu FMI si UE ar putea diminua presiunea pentru cresterea randamentelor in moneda locala, insa tendinta generala in sensul unor randamente mai mari persista.

Reducerea programului Fed de cumparari de active va avea un impact limitat asupra pietei obligatiunilor din Europa Centrala si de Est in 2014, in timp ce factorii interni ar trebui sa atenueze cresterea randamentelor, noteaza Erste.

Fed cumpara lunar obligatiuni in valoare de 85 de miliarde de dolari pentru a sprijini economia americana. Lichiditatile mari introduse astfel in sistemul financiar au sustinu pietele de capital la nivel global si au condus la declinul costurilor de imrumut. Banca centrala urmareste cu atentie evolutia economiei SUA pentru a decide cand sa inceapa reducerea achizitiilor lunare.

Eventuala decizie a Fed de a reduce sprijinul pentru economie a ingrijorat investitorii, care iau in calcul o posibila modificare inca de la sedinta din decembrie a bancii.

BNR a redus in acest an rata dobanzii de politica monetara in mai multe etape, de la nivelul de 5,25% pe an, stabilit in martie 2012. Prima taiere din acest an a fost la inceputul lunii iulie (de la 5,25% la 5% pe an), aceasta fiind urmata de inca trei ajustari, in august (la 4,5% pe an), in octombrie (la 4,25% pe an) si in noiembrie ( la 4% pe an).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#necesar de finantare, #estimari analisti Erste, #costuri de imprumut , #Stiri Banci