Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Dexia doreste sa devina unul dintre principalii actori in finantarea proiectelor publice in Romania

Dexia doreste sa devina unul dintre principalii actori in finantarea proiectelor publice in Romania
Trimisul special al ROMPRES, Irinela Mica, transmite: Francois Durollet, director general adjunct al Dexia, a declarat, miercuri pentru ROMPRES ca grupul pe care il reprezinta doreste sa devina in Romania unul dintre cei mai importanti actori in ce priveste finantarea proiectelor publice.

Aflat la Istanbul, la cel de-al IV-lea Congres privind Finantarea Infrastructurii, Municiplitatilor si Autoritatilor Locale, el a precizat ca, desi in Romania riscurile sunt sporite in comparatie cu situatiile in care coopereaza cu autoritati locale din tari precum Germania sau Franta, este convins ca Romania va asigura transparenta si eficienta necesare in domeniul finantarii autoritatilor publice locale.

Prezent la acelasi eveniment, Pascal Becker, membru al Consiliului Executiv al Dexia Kommunalkredit Bank (banca specializata in finantarea autoritatilor publice locale din Europa Centrala si de Est) a declarat ca institutia pe care o reprezinta a finantat anul trecut proiecte in valoare de peste 500 de milioane de euro in Romania. In prezent finanteaza zece municipalitati locale, dar tine legatura cu alte peste 60.

El a mentionat ca aderarea Romaniei la UE reprezinta un avantaj important pentru stabilirea unui mediu legal favorabil acestui gen de investitii. Pe de alta parte, el a adaugat ca una dintre cele mai mari deficiente in dialogul cu autoritatile locale este reticenta acestora in a oferi acces la diverse informatii necesare pentru a evalua competitivitatea respectivelor unitati administrative.

Roxana Lazar, care conduce operatiunile pe piata locala ale Dexia Kommunalkredit, a declarat ca in 2006 au fost incheiate tranzactii in valoare de 80 de milioane de euro in mod direct cu autoritatile publice locale, tranzactii de 350 de milioane de euro fiind incheiate cu statul roman.

Ea a mai precizat ca in acest an au fost incheiate doua tranzactii cu autoritatile locale din Iasi (60 de milioane de euro) si din Lugoj (10 milioane de euro).

Roxana Lazar a remarcat lipsa, de pe piata romaneasca, a operatorilor dispusi sa se implice in parteneriate public- private pe termen lung. Ea a mai precizat ca demararea unor proiecte de acest gen este dificila deoarece aducerea "jucatorilor la aceeasi masa" necesita de obicei doi ani, la care se adauga alti 1-2 ani necesari implementarii.


<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro target=_blank>Rompres</a>)Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 807 ori