Cum calculam raportul datorie/venit net

Marti, 13 Octombrie 2020, ora 10:30
1662 citiri
Cum calculam raportul datorie/venit net
Foto: Pixabay.com

In articolul de luni, 12 octombrie, din cadrul rubricii "Profu' de bani", aratam ca in categoria datoriilor nu includem nicio obligatie financiara lunara, precum taxele sau chletuielile cu utilitatile si cele pentru mancare. Vom include doar datoriile catre creditori si chiria, daca aceasta exista.

Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii "Profu' de bani", cum sa calculezi raportul datorie/venit net.

Vom lua, cu titlu de exemplu, cateva sume si vom merge pe cifrele INS, in care veniturile lunare nete ale unui roman sunt de aproximativ 2.000 de lei. La acesti bani, punem cheltuielile cerute de raportul datorie/venit net (RDV).

Vom lua in considerare o rata lunara in valoare de 300 de lei, la un credit de nevoi personale, precum si o chirie. In privinta chiriei, vom considera ca persoana pentru care facem calculul imparte aceasta cheltuiala cu partenera/partenerul de viata. Astfel, pentru o chirie de 800 de lei, persoana in cauza va avea o cheltuiala lunara de 400 de lei. La aceste cheltuieli, mai adaugam o plata de 40 de lei, reprezentand banii pentru un card de credit la care persoana in cauza plateste lunar, sa spunem, doar suma minima necesara.

Datoriile lunare nete, in acest caz, se ridica la 740 de lei si, pentru a afla care este procentul din veniturile nete, inmultim 740 de lei cu 100, iar rezultatul il impartim la 2.000 de lei.

Astfel, in urma calculului, ne va da un procent de 37%. In general, acest scor este unul bun, dar despre cum vad bancile acest procent vom discuta in articolul urmator, din 14 octombrie. Tot ce trebuie sa stiti este ca un RDV cat mai mic este un semn cat mai bun de sanatate financiara atat pentru dumneavoastra, cat si pentru relatia pe care o aveti cu banca.

Rubrica "Profu' de bani" este sustinuta de BCR

Cum sa scapi cat mai ieftin folosind cardul de credit

Lucruri mai putin stiute despre planul de economii, produsul bancar care te forteaza sa strangi bani

De ce nu este bine sa iti cumperi o casa acum, dar e bine sa o cauti ...citeste mai departe despre "Cum calculam raportul datorie/venit net" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cum calculezi raportul datorie venit, #ce datorii lunare ai, #raport datorii venit , #Stiri Banci