Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Continua afacerile cu salile de sport

Continua afacerile cu salile de sport

Dupa disputele legate de contractele de construire, vine din urma scandalul privind dotarea. Statul a cumparat echipamente sportive de un milion si jumatate de euro cu peste trei milioane si jumatate. Mai mult, o buna parte a obiectelor achizitionate se dovedeste inutilizabila. S-a facut destula valva atunci cand licitatiile pentru constructia a peste 400 de sali de sport scolare au fost castigate in mare parte de firme apartinand unor membri sau apropiati ai Partidului Social Democrat.

Au urmat disputele legate de calitatea proasta a cladirilor realizate, pornind de la defecte de proiectare pana la deficiente de executie. Apoi, a fost pusa in discutie utilitatea celor aproape 170 de milioane de euro investite, in conditiile in care multe sali nu sunt utilizabile sau utilizate. Multi s-au gandit ca banii ar fi putut fi folositi mai bine in alte scopuri, cum ar fi repararea si modernizarea scolilor ori dezvoltarea infrastructurii de transport. Nu putea sa scape de controverse nici operatiunea de furnizare a echipamentelor sportive. Daca s-au bucurat atunci cand au auzit, in vara anului trecut, ca statul a decis sa cumpere panouri, porti si plase pentru salile proaspat construite, firmele din domeniu si-au pierdut brusc din entuziasm cand au vazut caietul de sarcini al licitatiei. In cinci zile de la semnarea contractului erau obligate sa livreze si sa monteze echipamentul in toate salile dintr-un A"pachetA", adica in 80-90 de cladiri din toate judetele tarii. Lucru, matematic imposibil.

In cursa nu au ramas, din aceasta cauza, decat o mana de companii, in mare parte cunoscute ca avand legaturi mai mult sau mai putin stranse cu puterea din acea vreme. Nici nu a fost greu pentru societatea Artimex Sport SRL Cluj, a sotilor Florin si Simona Gabriela Tautu, sa castige licitatia pentru toate cele patru pachete, la un pret de invidiat: circa 10.000 de euro pe fiecare din cele peste 360 de sali puse in joc, pentru echipamente evaluate de specialisti la 4.000 de euro. Mai mult, se pare ca atat portile de handbal, cat si panourile de baschet nu respecta conditiile tehnice puse de autoritati. In privinta ultimelor mai e o problema: sunt atat de grele, incat, desi sunt teoretic mobile, nu pot fi deplasate fara a afecta suprafata de joc.

Singurele legaturi vizibile dintre Florin Tautu si unii membri ai PSD o reprezinta FC Universitatea Cluj SA, unde patronul Artimex e partener cu unii din liderii locali ai social-democratilor. Insa surse din domeniu spun ca Tautu se cunoaste destul de bine cu unii fosti demnitari A- cum ar fi Miron Mitrea sau Sergiu Sechelariu A- ai Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, institutia care a initiat si promovat programul de constructie a salilor de sport.

Capital

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1356 ori