Consiliile locale vor putea majora, anual, cu 50% taxele pentru firme

Vineri, 28 Octombrie 2005, ora 06:31
824 citiri

Negocierile Guvern - parteneri sociali pe tema modificarii Codului Fiscal, prevederi care vor fi aplicate de la 1 ianuarie 2006, continua in tacere si se vor incheia cel mai probabil pana la finele acestei luni. Ultima runda de discutii s-a soldat cu promisiunea Ministerului Finantelor Publice (MFP) de a scadea cota de impozit pe cladiri pentru persoanele juridice de la 0,5-3% la 0,5-2%. In acelasi timp, consiliile locale vor putea sa majoreze aceasta taxa doar cu 50%, dupa ce s-a hotarat renuntarea la prevederile initiale le care dadeau mana libera de crestere a acestei taxe dupa bunul plac.

In plus, reprezentantii MFP au preluat si solicitarea patronatelor de eliminare din Codul Fiscal a prevederilor care limitau deducerea la plata impozitului pe profit a cheltuielilor de reclama si publiciate, potrivit unor surse din Guvern . Tot la capitolul impozit pe profit, reamintim ca oficialii Finantelor au mai promis, acum doua saptamani, si renuntarea la impunerea veniturilor de natura economica realizate de catre organizatiile non-profit, de catre sindicate si patronate, fiind mentinut vechiul nivel de 15.000 euro. "S-a mai decis sa se renunte si la propunerea de impozitare a activelor, la eliminarea deducerilor pentru rezervele din sectorul energetic, precum si la propunerea de impozitare a rezervelor legale constituite conform legii societatilor comerciale", ne-au mai eclarat sursele citate. Initial, proiectul prevedea introducerea unui nou tip de impozit, de 0,5%, calculat la valoarea imobilizarilor corporale, de tipul terenurilor si constructiilor, fiind vizate companiile romanesti si firmele straine care au un sediu permanent in Romania.

Agentiile, obligate sa-si declare veniturile estimate

O alta observatie vizeaza eliminarea propunerii de utilizare obligatorie a limitei maxime prevazute in Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, atunci cand se stabileste (din punct de vedere fiscal) perioada de amortizare a mijlocului fix. In ceea ce priveste TVA, in Codul Fiscal se va introduce o prevedere noua care stabileste obligatia prestatorilor de transport international de persoane sa notifice la Fisc, pana la data de 25 februarie a anului in curs, care va fi suma totala preconizata a fi obtinuta pentru anul fiscal din vanzarea de bilete de transport rutier international de persoane, atunci cand locul de plecare este Romania. Masura, spun surse din Ministrul Finanatelor, are ca scop armonizarea legislatiei autohtone cu cea europeana.

Noi prevederi privind taxele locale

In ce priveste taxele locale, s-a eliminat prevederea care stabilea calcularea ratei anuale in lei in cazul leasingului financiar derulat in alta moneda decat cea nationala. "In plus, s-a hotarat scaderea cotei de impozit de la 0,5-3% la 0,5-2% la impozitul pe cladiri pentru persoanele juridice, lasand astfel posibilitatea consiliilor locale de a majora aceasta taxa cu 50%". In schimb, va creste cota de impunere a barcilor cu motor, de la 60 RON la 150 RON, majorare necesara pentru corelarea valorii bunului cu sarcina fiscala. Reamintim ca, recent, reprezentantii MFP au anuntat ca se renunta si la propunerea de impozitare a veniturilor din salarii obtinute din crearea de programe informatice. Masurile vor fi incluse in proiectul de ordonanta de urgenta elaborat de Ministerul Finantelor pentru modificarea Codului Fiscal, lansat spre dezbatere publica si care va fi supus aprobarii Guvernului in maximum doua saptamani.

Carmen Neacsu

Gardianul