Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Colectia de timbre a Romaniei ar putea fi predata BNR

Colectia de timbre a Romaniei ar putea fi predata BNR


Senatorii din Comisia pentru administratie publica au intocmit, marti, un raport de admitere propunerii de lege care prevede trecerea colectiei de timbre a Romaniei, estimata la o valoare de 700 milioane de euro, din patrimoniul Companiei Nationale Posta Romana in cel al Bancii Nationale a Romaniei.

Propunerea de lege a fost initiata de mai multi deputatii PSD si stipuleaza faptul ca predarea si primirea de timbre se va face pe baza unui audit realizat de "cei mai buni specialisti in domeniu", desemnati de Academia Romana si de alte institutii specializate.

In expunerea de motive, initiatorii precizeaza ca Posta Romana detine, in prezent, o colectie de peste 15 milioane de marci postale romanesti si straine, precum si alte piese filatelice importante - machete originale, unele executate de artisti cunoscuti, matritele cu care s-au imprimat timbrele romanesti (inclusiv cliseele marcilor Cap de Bour), eseuri, precum si probe de tipar.

"Este cea mai mare si cea mai importanta colectie de marci postale romanesti din toate timpurile, depasind cu mult chiar faimoasa colectie a regelui Carol al II-lea, considerata la vremea ei a treia colectie de timbre din lume. Peste 3.000 de piese din colectie sunt unicate. Colectia apartine, fara nici o indoiala, patrimoniului cultural national si poate fi denumita Colectia de timbre a Romaniei", se arata in documentul amintit.

Initiatorii proiectului considera ca aceasta colectie nu ar trebui sa fie in patrimoniul Postei Romane, intrucat aceasta este o companie de stat cu caracter comercial, "preocuparile culturale nefacand parte din obiectul ei de activitate".

Acestia trag un semnal de alarma si cu privire la "riscul" ca prin privatizarea sau restructurarea Postei Romane, colectia de timbre sa fie instrainata, "fapt inacceptabil, actiunea fiind similara cu privatizarea Arhivelor Nationale ale Romaniei".

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 3073 ori