Oamenii pentru care se lupta partidele sa-i impuna la sefia Supravegherii Financiare

Luni, 01 Aprilie 2013, ora 18:00
3709 citiri
Oamenii pentru care se lupta partidele sa-i impuna la sefia Supravegherii Financiare
Infiintarea Autoritatii de Supraveghere Financiara a fost amanata din cauza lipsei unui consens in privinta conducerii

Partidele negociaza dur, pe ultima suta de metri, pentru a-si promova oamenii si, implicit, interesele, in institutia ce urmeaza a adune sub umbrela sa controlul asupra pietei de capital (CNVM), pensiilor private (CSSPP) si asigurarilor (CSA).

Membrii conducerii vor primi salarii lunare ce pot sari de 20.000 de euro. Autoritatea pentru Supravegherea Financiara (ASF) va fi condusa de un consiliu format din 17 membri, dintre care un presedinte, un prim-vicepresedinte si trei vicepresedinti, numiti de Parlament si propusi in baza algoritmului politic.

"Cei care se afla acum la conducerea CNVM, la asigurari si la pensii private, in marea lor majoritate, vor face parte si din noua conducere a Autoritatii de Supraveghere Financiara", a declarat pentru Business24, deputatul PNL Dan Radu Rusanu, favorit pentru conducerea institutiei.

Institutia sub cupola careia vor functiona CNVM, CSA si CSSPP, trebuia sa devina operationala la data de 15 martie. Insa, lipsa consensului asupra celor ce urmeaza sa conduca institutia a amanat data "lansarii" pana la 15 aprilie. Mai sunt doua saptamani si surse din piata, dar si din interiorul partidelor, au configurat deja o organigrama a conducerii ASF.

DAN RADU RUSANU - presedinte ASF

Negocierile de ultima ora il dau ca sigur pe Dan Radu Rusanu ca presedinte al ASF. Contactat de Business24, Rusanu sustinea, nu cu mut timp in urma, ca "nu s-a luat in discutie cine va fi presedinte al Autoritatii".

Portret Are 62 de ani. Este doctor in Economie. Membru al PNL din 1990, Dan Radu-Rusanu a ocupat mai multe functii in executiv

MIRCEA URSACHE - prim-vicepresedinte ASF

Daca PNL-ul va obtine conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiara, a doua functie din institutie va ajunge, cel mai probabil, la PSD, care il sustine pe Mircea Ursache.

PORTRET Are 59 de ani si a fost presedinte AVAS in perioada 2003-2004 si in 2009. Absolvent al Academiei Tehnice Bucuresti, Ursache este un personaj familiar mediului financiar. A mai ocupat functii de conducere la Fondul Proprietatea. Este un personaj cunoscut in piata asigurarilor, ocupand functii in boardul unor companii ca Omniasiog si Astra, a fost consilier al presedintelui Bancorex si a detinut functii in boardul Eximbank.

MARIAN SARBU - vicepresedinte responsabil de sectorul pensiilor private

Actualul presedinte al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private ar putea coordona in continuare sectorul, din pozitia de vicepresedinte ASF.

PORTRET Are 55 de ani si o lunga cariera politica. Este deputat din 1996, a ocupat functii de secretar de stat si de ministru Potrivit declaratiei de avere, are doua case, un autoturism, obligatiuni la BCR si depozite in valoare de 55.000 de euro si 134.000 de lei. Sarbu a sters din declaratia de avere veniturile pe care le obtine ca presedinte al CSSPP si deputat PSD.

ANGELA TONCESCU - vicepresedinte responsabil de sectorul asigurarilor

Angela Toncescu, supranumita "regina asigurarilor", este cunoscuta mai ales din cauza scandalurilor de presa si suspiciunilor de coruptie.

PORTRET Are 60 de ani si aproape jumatate din viata a activat in asigurari. Dupa Revolutie, a ocupat functii de conducere la ADAS, Ardaf si Asirom. In 2006, a ajuns la sefia CSA, propusa de PNL.

Si-a pierdut popularitatea si a fost inlocuita de Parlament in 2011, dupa ce ziarul Adevarul a publicat salariul pe care si-l stabilea singura si care se ridica la 29.000 de euro/luna. Jurnalistii au descoperit neconcordante si in declaratiile de avere, pe care refuzase sa le publice ani la randul.

Contactata de Business24, Angela Toncescu nu a dorit sa comenteze.

CARMEN NEGOITA - vicepresedinte responsabil de piata de capital

Carmen Negoita se afla la conducerea CNVM din 2012. Desi este omul PDL-ului, nu s-a vehiculat pana acum niciun alt candidat pentru functia din boardul ASF.

PORTRET Carmen Negoita are 49 de ani ani este avocat de profesie. In 2005 a devenit membru al Comsiei Nationale a Valorilor Mobiliare si de atunci a castigat tot mai multa putere in cadrul institutiei, ajungand la conducere in octombrie, anul trecut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#conducere ASF, #presedinte ASF, #candidati ASF , #Stiri Banci