Cat economisesc romanii in fiecare luna in raport cu restul Europei - raport Erste

Miercuri, 06 Noiembrie 2013, ora 13:03
1889 citiri
Cat economisesc romanii in fiecare luna in raport cu restul Europei - raport Erste

Persoanele care economisesc in Romania au pus deoparte, in medie, 40 de euro lunar in ultimele 12 luni, fata de 181 euro in Austria sau 90 de euro in Slovacia, iar doi din cinci romani prefera sa economiseasca fara sa utilizeze produse din sectorul financiar, potrivit unui raport al Erste Group.

Romanii sunt pe primul loc in Europa Centrala si de Est in ceea ce priveste importanta acordata de populatie economisirii, noteaza Erste.

Astfel, 84% dintre romani considera ca economisirea este importanta, fata de o medie de 77% la nivelul statelor din Europa Centrala si de Est, reiese dintr-un sondaj realizat de IMAS International pentru Erste Group.

La polul opus, economisirea este importanta pentru 65% dintre cehi, 71% dintre slovaci si 72% dintre austrieci.

Dintre statele din Europa Centrala si de Est, doar Austria, Slovacia si Romania au inregistrat o majorare a sumei economisite lunar de populatie in ultimele 12 luni.

Doar 19% dintre romani sunt satisfacuti de suma pe care reusesc sa o puna deoparte lunar, iar aproape doua treimi dintre persoanele care economisesc in Romania vor sa mentina sau sa majoreze in urmatorii cinci ani sumele acumulate.

Doar un sfert din romani folosesc internet banking

Totodata, gradul de penetrare a produselor de economisire disponibile in sectorul financiar este inca redus in Romania, releva studiul Erste.

Astfel, doar 20% dintre romani folosesc in acest sens o asigurare de viata, fata de jumatate dintre cehi si slovaci.

Totodata, trei sferturi dintre romani nu utilizeaza deloc servicii de internet banking, procentaj depasit doar in Serbia (86%). Cehii si slovacii sunt cei mai avizi utilizatori din regiune ai serviciilor bancare online, doar 36%, respectiv 37% dintre acestia afirmand ca nu folosesc internet banking. In Austria si Ungaria, aproximativ jumatate din populatie nu utilizeaza online banking.

Ungurii sunt cel mai bine informati din regiune cu privire la dobanzile la carnetele sau conturile de economii si isi compara ratele cel putin odata pe an, in timp ce aproximativ o treime dintre austrieci nu stiu valoarea dobanzii pe care o primesc la carnetele de economii, noteaza Erste.

Barometrul Erste Group privind economisirea 2013 realizat de IMAS International pentru Erste Group analizeaza comportamentul, atitudinile, motivele si ingrijorarile oamenilor privind economisirea si a fost realizat prin interviuri telefonice cu 500 de respondenti din fiecare tara, cu varsta peste 15 ani, in Austria, Croatia, Republica Ceha, Ungaria, Romania, Serbia si Slovacia, in septembrie 2013.

Erste Group detine BCR, cea mai mare banca din Romania dupa active.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#economii romani, #economisire Romania, #produse bancare economisire, #servicii bancare Romania , #Stiri Banci