Studiu: Cat de receptivi sunt romanii la promotiile derulate de banci de sarbatori

Vineri, 06 Decembrie 2013, ora 16:04
1750 citiri
Studiu: Cat de receptivi sunt romanii la promotiile derulate de banci de sarbatori

Sarbatorile de iarna presupun, in general, cheltuieli mai mari decat in restul anului, iar pentru acestea romanii au nevoie de finantare.

Constiente de contextul favorabil reprezentant de aceasta perioada, dar si de nevoia lor de a-si imbunatati relatia cu clientii, cele mai multe dintre banci vin in intampinarea lor cu o oferta de produse si servicii adaptata pentru acest interval din an: rate fara dobanda la achizitionarea de electronice si electrocasnice, dobanzi promotionale la credite si produse de economisire, bani inapoi pe cardurile de credit, etc.

Perioada sarbatorilor de iarna, optima pentru un credit bancar

Peste 60% dintre romani considera perioada sarbatorilor de iarna optima pentru achizitionarea unui produs bancar, potrivit unui sondaj realizat de portalul de servicii financiare eFin.ro

La intrebarea: "Cum v-ar convinge bancile sa achizitionati un imprumut in perioada urmatoare?", peste 70% din persoanele intervievate au indicat reducerile semnificative de dobanzi, in timp ce pentru 20% un rol decisiv il au premiile ce pot fi castigate.

Cei mai multi dintre romani (53%) ar achizitiona un imprumut pentru a achita diverse datorii, astfel incat sa intre in noul an fara grija acestora, in timp ce 25% ar solicita un credit pentru a pleca in vacanta.

"Este deosebit de interesant faptul ca romanii cu venituri reduse, care inainte de criza s-au imprumutat mai mult decat isi permiteau, au devenit acum reticenti in privinta datoriilor - asa cum erau in anii '90, in timp ce romanii cu venituri medii si ridicate sunt in continuare deschisi spre imprumuturi bancare pentru a-si satisface nevoile de consum si distractie", a afirmat Dragos Cabat, Managing Partner Efin.ro.

Atunci cand vine vorba despre suma pe care romanii doresc sa o imprumute de la banca, 42% dintre romani ar solicita o suma cuprinsa intre 1.000 - 5.000 euro (echivalent in lei).

"Putem observa ca sumele pe care romanii doresc sa le imprumute nu corespund cu structura de venituri a populatiei, ci mai degraba cu nevoile lor actuale. Populatia nu are inca o educatie financiara suficienta pentru a face o corelatie intre venituri si suma pe care o pot imprumuta, ci se gandesc doar la nevoile pe care trebuie sa le acopere", a subliniat Cabat.

In pofida reducerii dobanzii de politica monetara de catre Banca Nationala a Romaniei la minimul istoric de 4,25%, care a reprezentat un nou imbold pentru banci pentru a reduce dobanzile aferente imprumuturilor, 58% dintre romani considera nivelul acestora ridicat. Pentru 42% dintre respondenti insa, dobanzile practicate de banci la credite se afla la un nivel acceptabil.

"In opinia noastra, un rol important in stabilirea asteptarilor privind ratele dobanzilor la credite il are media, precum si rudele sau prietenii din strainatate, care realizeaza comparatii simple intre ratele de dobanzi in lei din Romania si cele in euro din tarile din zona euro", a concluzionat Cabat.

Sondajul a fost realizat telefonic, in perioada 3-5 decembrie, pe un esantion de 286 de respondenti pe baza unui chestionar structurat pe 6 intrebari.

#finantare banci, #studiu finantare , #Stiri Banci