Capital propriu de minim 100 mil. euro pentru bancile care vor sa devina depozitar de pensii private

Miercuri, 14 Februarie 2007, ora 13:05
819 citiri

Principala conditie pentru ca o institutie de credit sa fie autorizata ca depozitar de active ale fondurilor de pensii administrate privat este sa detina capitaluri proprii de cel putin 100 milioane de euro, potrivit unui proiect de norma al autoritatii de reglementare din domeniu.

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a prezentat spre dezbatere publica proiectul de norma privind activitatea de depozitare a activelor fondurilor de pensii administrate privat, emisa in aplicarea Legii 411/2004 cu modificarile si completarile ulterioare, prin care se stabilesc conditiile de avizare si functionare a depozitarului activelor fondurilor de pensii administrate privat.

"Depozitar al activelor unui fond de pensii administrate privat poate fi orice institutie de credit din Romania, autorizata de catre Banca Nationala a Romaniei, in conformitate cu legislatia bancara, si avizata de catre CSSPP", se arata intr-un comunicat al autoritatii de reglementare remis MEDIAFAX.

Exceptie de la cerinta avizarii de catre CSSPP fac depozitarii care au fost autorizati, avizati sau supusi unei proceduri similare in vederea functionarii ca depozitar al activelor fondurilor de pensii intr-un stat membru al Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, se mai arata in document.

Pentru a deveni depozitar de active ale fondurilor de pensii administrate privat, solicitantul trebuie sa aiba inscrisa in statut si activitatea de depozitare a activelor financiare ale fondurilor de pensii administrate privat si sa nu se afle in procedura de supraveghere speciala sau de administrare speciala.

De asemenea, viitorul depozitar trebuie sa dispuna de capacitati profesionale, echipamente si capacitati tehnice necesare pentru desfasurarea corespunzatoare a activitatii de depozitare.

Activitatea de depozitare se va desfasura in baza unui contract de depozitare incheiat intre administrator, in numele fondului de pensii administrate privat, si depozitar, in baza unui contract al carui model-cadru este prevazut in proiectul de norma.

Depozitarul va actiona numai pe baza instructiunilor scrise primite de la administratorul fondului de pensii administrate privat, va inregistra, verifica si monitoriza toate activele detinute de fiecare fond de pensii administrate privat pentru care desfasoara activitatea de depozitare.

Potrivit reprezentantilor CSSPP, doar 13 banci din Romania detin capitaluri proprii mai mari decat 100 milioane de euro.

Bloombiz
(Sursa: Mediafax)