BNR comemoreaza un domnitor roman, prin lansarea unei noi monede in circulatie

Luni, 28 Aprilie 2014, ora 08:44
2492 citiri
BNR comemoreaza un domnitor roman, prin lansarea unei noi monede in circulatie

Banca Nationala a Romaniei (BNR) lanseaza, luni, o moneda din aur pentru colectionare, in circuitul numismatic, si o moneda din alama de circulatie, cu caracter comemorativ, ambele dedicate aniversarii a 650 de ani de la inceputul domniei lui Vladislav I Vlaicu, se arata intr-un comunicat al BNR.

Moneda din aur pentru colectionare are o valoare nominala de 100 de lei, are forma rotunda, diametrul de 21 de milimetri, greutatea de 6,452 grame, calitate proof si cantul zimtat.

"Aversul monedei din aur reda valoarea nominala '100 LEI', inscriptia in arc de cerc 'ROMANIA', stema Romaniei si anul de emisiune '2014', iar pe fundal o compozitie reprezentand Biserica Sf. Nicolae Domnesc din Curtea de Arges", se precizeaza in comunicatul BNR.

Moneda din alama de circulatie, cu caracter comemorativ

Moneda din alama are o valoare nominala de 50 de bani, forma rotunda, diametrul de 23,75 milimetri, greutatea de 6,1 grame, grosimea la chenar - 1,9 milimetri, calitate necirculata si cant inscriptionat cu 'ROMANIA' de doua ori, cu steluta intre cele doua cuvinte.

"Aversul monedei din alama de circulatie reda valoarea nominala '50 BANI', inscriptia in arc de cerc 'ROMANIA', stema Romaniei si anul de emisiune '2014', iar pe fundal o compozitie reprezentand Biserica Sf. Nicolae Domnesc din Curtea de Arges", se mai arata in comunicat.

Reversul, comun celor doua monede, prezinta portretul domnitorului Vladislav I Vlaicu, aversul si reversul unui ducat emis de acesta, inscriptiile in arc de cerc 'VLADISLAV I VLAICU' si '1364', respectiv anul urcarii sale pe tronul Tarii Romanesti.

Ambele monede au putere circulatorie pe teritoriul Romaniei

Tirajul pentru aceasta emisiune este de 250 de bucati in cazul monedelor din aur pentru colectionare si un milion de bucati in cazul monedelor din alama de circulatie, cu caracter comemorativ.

'Monedele din aur pentru colectionare, ambalate in capsule de metacrilat transparent, vor fi insotite de brosuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate in limba romana, engleza si franceza. Brosurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se gasesc semnaturile guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei si casierului central', se mentioneaza in comunicat.

Punerea in circulatie, in scop numismatic, a monedelor din aur pentru colectionare, dedicate aniversarii a 650 de ani de la inceputul domniei lui Vladislav I Vlaicu se realizeaza prin sucursalele regionale Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei.

Pretul de vanzare pentru moneda din aur, inclusiv brosura de prezentare, este de 1.520,00 lei/buc., exclusiv TVA.

Monedele din alama de circulatie, cu caracter comemorativ, vor avea aceleasi caracteristici tehnice cu monedele aflate in prezent in circulatie la cupiura de 50 bani si vor circula in paralel cu acestea.

Punerea in circulatie a monedelor din alama de circulatie, cu caracter comemorativ, dedicate aniversarii a 650 de ani de la inceputul domniei lui Vladislav I Vlaicu se va face prin sucursalele regionale Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei cu ocazia efectuarii platilor in numerar catre institutiile de credit /Trezoreria Statului.

#moneda colectie BNR, #moneda bnr, #circuit numismatic BNR , #Stiri Banci