Bloomberg, despre scandalul Deutsche Bank: Tertipuri, tranzactii si cotatii valutare halucinante

Joi, 11 Decembrie 2014, ora 09:50
2571 citiri
Bloomberg, despre scandalul Deutsche Bank: Tertipuri, tranzactii si cotatii valutare halucinante
Foto: Green EUR

Cea mai mare banca privata a Germaniei, Deutsche Bank AG, se afunda incet intr-un scandal de proportii privind serviciile de spalare a banilor prin intermediul unor operatiuni financiare derulate in Statele Unite in perioada 1999-2000.

Cel putin acestea sunt capetele de acuzare formulate de procurorul general al Districtului de Sud din New York, intr-un scandal vizand achizitionarea unor companii, transferul unor actiuni in valoare de peste 170 milioane de dolari si eludarea taxelor de 50 de milioane de dolari pe care ar fi trebuit sa le plateasca in urma tranzactiei.

In cauza sunt companiile Charter si Bristol-Mayers, implicate intr-un sir de tranzactii dirijate de Deutsche Bank prin intermediul unei corporatii fantoma si evaluate la 170 de milioane de dolari, din care 50 de milioane ar fi trebuit sa revina fiscului american, se arata intr-o articol publicat de Bloomberg.

Operatiuni mascate

Pentru achizitia Charter, companie aflata in proprietatea fratilor Bruce si Richard Gelb si, totodata, detinatoare a unui pachet de 3 milioane de actiuni Bristol Myers, Deutsche Bank a platit folosindu-se de firma fantoma BMY Corporation, 150 de milioane de dolari, cu 30 de milioane mai mult decat ar fi platit un cumparator de buna credinta, dar cu 20 de milioane mai putin decat valoarea actiunilor, incluzand si impozitul. Iar cum impozitul a fost exclus din planurile ulterioare ale grupului bancar german...

Conform procurorului care ancheteaza aceasta frauda, profitul obtinut urma sa fie mascat in balanta contabila a institutiei bancare prin declarea pierderilor inregistrate in alte operatiuni financiare. In cele din urma, in martie 2000, banca a decis sa nu mai opereze modificarile contabile care urmau sa mascheze acest profit, alegand un plan de rezerva care prevedea o spalare de bani prin intermediul unui trust de investitii in sectorul imobiliar.

Evaziune dupa manual

Simplificata, schema evaziunii se prezinta astfel: Deutsche Bank infiinteaza BMY, o companie nepatata. Deutsche Bank vinde Charter catre BMY. BMY se imprumuta 175 de milioane de dolari la Rabobank pentru a finanta achizitia Charter. BMY Corporation extrage pachetul de actiuni Bristol-Myers din proprietatea Charter si il revinde catre Deutsche Bank pentru 151 de milioane de dolari, dupa care instraineaza si restul bunurilor detinute de catre Charter.

BMY restituie imprumutul catre Rabobank ramanad fara vreun bun in posesie, dar cu o datorie de 60 de milioane de dolari catre fiscul american. Ca rezultat, Deutsche Bank obtine un profit de 17 milioane de dolari din tranzactiile derulate cu actiunile Bristol-Myers, in timp ce toate problemele fiscale se sparg in capul BMY.

Cotatii valutare halucinante

Pentru a-si duce planul pana la capat, pana si corporatia fantoma infiintata de Deutsche Bank trebuia sa iasa din scena, lasand in urma sa doar inspectorii fiscali aflati in imposibilitatea de a recupera vreun dolar. Astfel ca BMY isi pun in plan propriul plan secundar de acoperire a urmelor raportand o serie de pierderi in cadrul unor operatiuni externe si mizand, culmea, pe neatentia functionarilor de la Fisc.

Astfel, BMY Corporation justifica incapacitatea de plata a impozitului de 60 de milioane de dolari si lipsa bunurilor instrainate printr-o pierdere de 615 200 de euro (aproximativ 550 455 de dolari la acea data) in cadrul unor tranzactii transfrontaliere, in speranta ca noua aparuta moneda unica europpeana ii va deruta pe americani. Cam greu, daca ar trebui sa luam in calcul ca un euro ar fi trebuit sa fie cotat la aproximativ 238 de dolari pentru a acoperi urmele intregii evaziuni derulate pe teritoriu american.

In replica, Fiscul emite inca o amenda de 24 de milioane de dolari pentru lipsa de acuratete a datelor financiare transmise, iar dupa 14 ani, procesul se muta intr-un final in curtea "maestrilor papusari" de la Deutsche Bank, cu procurorii fluturand o cerere de despagubire de 190 milioane de dolari, constand atat in recuperarea prejudiciului, dar mai ales in plata penalitatilor de intarziere. Ori daca pana acum, la americani, Moartea si Fiscul erau cele doua lucruri inevitabile intr-o viata, procurorii din SUA ar putea veni pe locul al treilea, chiar si cu o intarziere de 14 ani.

Un caz ciudat

Dincolo de simpla evolutie a cazului in instanta, se observa o serie de necondordante in atitudinea celor doua parti. In 2009, Deutsche Bank mimeaza ingrijorarea fata de aceasta problema si solicita o negociere pentru incheierea unei intelegeri cu Fiscul American, lucru care se si petrece fara ca banca germana sa fie acuzata direct de implicarea directa intr-un grup de criminalitate economica. In al doilea rand, nedumereste absenta in dosar a fratilor Gelb, proprietarii initiali ai companiei Charter, beneficiarii unui profit la fel de consistent rezultat in urma acestor tranzactii.

#evaziune fiscala Deutsche Bank, #evaziune Deutsche Bank, #Deutsche Banc evita plata taxe , #Stiri Banci