Bitcoin, moneda virtuala care va deveni la fel de importanta ca o valuta de circulatie internationala

Vineri, 14 Noiembrie 2014, ora 08:30
4123 citiri
Bitcoin, moneda virtuala care va deveni la fel de importanta ca o valuta de circulatie internationala
Foto: Daily Tech

Pana nu demult, bitcoin era o moneda de care pomeneau doar impatimitii internetului. Astazi, moneda virtuala pare sa isi fi gasit o larga sustinere a publicului, in ciuda unor incidente precum lovitura de peste 400 milioane de dolari data prin intermediul conturilor MtGox, Silk Road sau a masurilor restrictive adoptate de China in privinta folosirii bitcoin.

Increderea de care se bucura din partea publicului si a companiilor din Statele Unite a dus inclusiv la lansarea unor alternative ale bitcoin-ului, observa comentatorii publicatiei MarketWatch.

Apare concurenta

Daca autoritatile se dovedesc destul de sceptice in privinta integrarii monedei digitale in sistemul de tranzactii, nu acelasi lucru se poate spune despre societatea virtuala, unde Peercoin si Litecoin, alte doua alternative la bitcoin evolueaza deja in tranzactii. Cele doua monede digitale nou aparute folosesc diverse criterii pentru stabilirea valorii de piata, dar raman cu mult in urma bitcoinului.

In acest an, moneda virtuala s-a intarit indeajuns pentru a reprezenta un element demn de luat in seama pe piata. Peste 60.000 de companii accepta plata in monede virtuale, iar valoarea capitalului de risc plasata in investitia initiala a crescut cu 28% numai intr-un trimestru. Tendintele pentru evolutia monedei virtuale in 2015 sunt inca discutabile, dar evolutia bitcoin-ului poate imbratisa una din urmatoarele forme:

Bitcoin, noul Western Union

Transferul de bani dintr-o zona in alta este de obicei supus unor comisioane destul de piperate de catre operatori. Pentru multi americani care lucreaza in strainatate, optiunea cea mai convenabila a devenit achizitionarea bitcoin, tranferul prin Circle sau alt operator al monedei virtuale si reconversia lor in dolari in conturile personale din Statele Unite. "Nu imi pasa nici daca ii scade valoarea cu 10 centi. Este oricum mai convenabil decat sa platesc comisionul mare cerut de Western Union", explica un american angajat de o companie din Belarus.

Interventia marilor companii

Pe masura ce numarul companiilor mari care accepta plata in bitcoin creste, cu atat stabilitatea monedei este mai evidenta. La aceasta ora poti efectua cumparaturi de pe Amazon sau TigerDirect platind in bitcoin. In plus, bitcoin are si avantajul de a elimina anumite dificultati in tranzactiile internationale. Pe masura ce schimburile valutare capata o dimensiune digitala, comertul online va deveni mai apreciat.

Enclave izolate

China incepe deja sa indulceasca tonul in privinta folosirii bitcoin-ului pe masura ce guvernul de la Beijing insista din ce in ce mai mult pe importanta exporturilor de marfa. Rusia ar putea eveni un stat care sa impuna restrictii in folosirea monedei digitale, dupa cum a ameninta Kremlinul. Ar fi al treilea stat, dupa Ecuador si Bolivia, care sa interzica folosirea bitcoin in tranzactii, dar pe masura ce aceste trei tari vor devein enclave izolate este e asteptat ca si restrictiile sa cada.

O noua valoare a informatiei

Blockchain, motorul pe care este construita moneda digitala impune deja o noua miscare in piata informatiilor, dand acestora si valoare reala. Este o retea consensuala care permite efectuarea tranzactiilor sau aschimburilor de date fara un consimtamant prealabil al unui organism cu rol regulator sau al unei autoritati publice, atata timp cat tranzactiile si datele in sine sunt validate de reteaua in sine. Este si ceea ce da valoare bitcoinului, dar si informatiei sau altor bunuri tranzactionate in interiorul retelei.

Maidsafe, o companie din Scotia deja a folosit tehnologia proprie pentru a construi o retea similara internetului in care utilizatorii sunt feriti de atacurile hackerilor sau de indiscretia autoritatilor. Semn ca sistemul invechit trebuie sa se pregateasca de o noua evolutie digitala.

#evolutie bitcoin, #bitcoin valuta, #bitcoin alternativa Western Union, #tranzactii Bitcoin , #Stiri Banci