Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BCR: Cererea interna va sprijini cresterea economiei in 2015

BCR: Cererea interna va sprijini cresterea economiei in 2015


Cererea interna ar putea contribui cu 2,9 puncte procentuale la avansul economiei in urmatorul an, cresterea consumului urmand a fi sprijinita de cheltuieli publice suplimentare, precum si de o imbunatatire modesta in activitatea din sectorul privat, potrivit BCR.

Analistii BCR au mentinut prognoza pentru cresterea PIB la 3,3% in 2015 si la 3,5% in 2016, dupa un avans de 2,3% estimat pentru anul acesta, se arata intr-o nota a bancii publicata luni, potrivit Mediafax.

Investitiile private sunt estimate sa creasca in 2015, dupa doi ani de scaderi consecutive, ca urmare a avansului creditarii in lei pe fondul masurilor de relaxare monetara luate de BNR.

BCR a redus proiectia pentru rata inflatiei din decembrie la 1,8%, de la o rata de 2,2% anticipata anterior, estimand ca presiunile inflationiste vor ramane scazute pana la finele anului.

Inflatie anuala de 1,54% in septembrie

Preturile de consum au crescut in septembrie cu 0,12%, iar inflatia anuala a urcat la 1,54%, in conditiile in care alimentele s-au scumpit cu 0,2% fata de august, iar marfurile nealimentare si tarifele serviciilor cu 0,1% fiecare.

"Cresterea inflatiei s-a datorat efectului de baza generat de reducerea TVA pentru produsele de panificatie implementata in 2013. In afara efectului de baza, presiunile inflationiste s-au mentinut la un nivel scazut, ceea ce ne-a determinat sa reducem prognoza pentru finele anului, la 1,8%", potrivit BCR.

BNR a redus in august prognoza de inflatie, de la 3,3% la 2,2% pentru acest an si de la 3,3% la 3% pentru 2015, si a anuntat prognoze privind rata medie a inflatiei de 1,4% in acest an si 2,4% anul viitor.

Analistii BCR anticipeaza o inflatie medie anuala de 2,5%, respectiv 2,9% pentru urmatorii doi ani.

Deficitul bugetar este estimat sa creasca la 3% din PIB in 2015, de la 2,7% din PIB in acest an, iar datoria publica va urca de la 39,7% din PIB, la 40,3% din PIB.

Guvernul si-a fixat ca tinta pentru acest an un deficit bugetar de cel mult 2,2% din PIB.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1566 ori