BCR castiga la Curtea de Apel Bucuresti un proces colectiv pentru clauze abuzive

Vineri, 19 Decembrie 2014, ora 15:47
2584 citiri
BCR castiga la Curtea de Apel Bucuresti un proces colectiv pentru clauze abuzive
activenews.ro

BCR a primit o sentinta favorabila, pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti, intr-un proces colectiv pentru clauze contractuale abuzive, intentat de un grup de clienti ai bancii, iar managementul institutiei financiare precizeaza ca 'va contracara cu fermitate toate pretentiile pe care le considera lipsite de valabilitate'.

'In cadrul procesului colectiv initiat de un grup de clienti, reprezentati de avocatul Gheorghe Piperea, impotriva BCR, Curtea de Apel Bucuresti s-a pronuntat pe data de 18 decembrie 2014, stabilind prin hotarare lipsa de clauze abuzive in contractele de credit cu dobanda variabila contractate de clienti la BCR', arata reprezentantii bancii, intr-un comunicat remis, vineri, AGERPRES. Totodata, sentinta Curtii de Apel obliga grupul de clienti la plata a 219.369 lei reprezentand cheltuieli de judecata in fond si apel. Aceasta obligatie va reveni unui numar de 124 de persoane ramase in litigiul cu banca, dintr-un numar initial de 206 reclamanti. Restul clientilor au renuntat la proces, in urma solutionarii diferendului cu banca pe cale amiabila, informeaza Agentie.

Intr-un prim ciclu procesual, BCR a castigat procesul insa, in recurs, Inalta Curte de Casatie si Justitie a trimis cauza spre rejudecare Curtii de Apel Bucuresti, considerand ca motivarea primei decizii este sumara fata de numarul de contracte de credit analizate. In rejudecarea apelului, Curtea de Apel Bucuresti a decis in unanimitate corectitudinea clauzelor contractuale privind dobanda variabila si cu majoritate corectitudinea clauzelor privind comisioanele.

BCR precizeaza ca majoritatea dosarelor avand ca obiect actiuni colective formulate impotriva BCR au fost respinse ca neintemeiate atat in fond cat si in apel la Curtea de Apel Bucuresti, pe baza motivatiilor ca 'toti clientii au avut posibilitatea sa reflecteze asupra conditiilor de creditare si a costurilor, clientii au avut posibilitatea negocierii nivelului de dobanda, inclusiv a tipului de dobanda, comisioanele de administrare si riscuri intra in costul total al creditului pe care consumatorul l-a contractat prin demers propriu'.

'In conditiile existentei unor nemultumiri sau a situatiei de a fi declansate litigii, atitudinea bancii a fost mereu aceea de parteneriat si reconciliere amiabila, constatand cu dezamagire inflamarea permanenta a conflictului si lipsa orientarii catre solutii mutual benefice din partea avocatilor grupurilor de clienti, cel mai probabil interesati in principal de a profita financiar de pe urma intermedierii litigiilor intre consumatori si banci.

Pentru a contracara asteptarile false si instigarile conflictuale initiate de catre o serie de avocati, BCR evidentiaza in special faptul ca evaluarea naturii abuzive a clauzelor din contracte nu se asociaza cu calitatea de a satisface cerintele de pret si plata si nici cu produsele si serviciile oferite in schimb, singurul aspect verificabil de catre instante fiind masura in care aceste clauze sunt exprimate intr-un limbaj usor inteligibil', se mai arata in comunicatul citat.

BCR precizeaza ca respecta legea, cadrul de reglementare si rolul autoritatilor de protectie a drepturilor consumatorilor, insa nu va da satisfactie celor care incalca angajamentele contractuale asumate si va contracara cu fermitate toate pretentiile pe care le considera lipsite de valabilitate.

Potrivit reprezentantilor bancii, 'instabilitatea si neclaritatea cadrului legal pot paraliza finantarea economiei, precum si faptul ca, in mod relevant, majoritatea cauzelor ajunse la nivelul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care au vizat dobanda variabila, s-au solutionat irevocabil in favoarea BCR pe baza motivatiilor potrivit carora este incorecta constatarea identitatii intre "dobanda de referinta variabila" si EURIBOR'.

'Nicio instanta nu are permisiunea de a trece peste termenii conveniti de parti in contract, interpretand gresit sau atribuind alt inteles angajamentului contractual al partilor, toate clauzele din contractele supuse analizei sunt clare si exprima vointa reala a partilor, care au convenit in privinta modului de determinare a dobanzii variabile', subliniaza sursa citata.

Banca Comerciala Romana (BCR), membra a Erste Group, este cel mai important grup financiar din Romania, cu active de 14,4 miliarde euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#BCR proces colectiv clauze abuzive, #BCR Curtea de Apel , #Stiri Banci