BCE va supraveghea cele 6.000 de banci din zona euro de la 1 ianuarie 2014

Vineri, 19 Octombrie 2012, ora 08:53
1449 citiri
BCE va supraveghea cele 6.000 de banci din zona euro de la 1 ianuarie 2014

Liderii statelor membre au ajuns in noaptea de joi spre vineri la un acord ca Banca Centrala Europeana (BCE) sa-si exercite supravegherea asupra celor 6.000 de banci din zona euro de la inceputul lui 2014, a afirmat o sursa guvernamentala franceza citata de France Presse.

"Acordul politic" la care s-a ajuns in noaptea de joi spre vineri vizeaza "adoptarea cadrului legal" al mecanismului de supraveghere bancara pana la finalul lui decembrie, pentru ca acesta sa fie introdus in 2013, a precizat sursa citata.

"BCE va avea competenta de la 1 ianuarie 2013 asupra intregului sistem bancar al zonei euro, dar mecanismul de supraveghere va deveni efectiv in mod treptat", conform unei metodologii decise de institutie, a adaugat aceasta. "Supravegherea va fi efectiva asupra tuturor celor 6.000 banci de la inceputul lui 2014", a mentionat sursa guvernamentala franceza.

Sursa citata a dat asigurari ca "Germania s-a angajat in mod clar, textul nu este ambiguu".

"BCE va delega supervizorilor nationali controlul cotidian al anumitor banci, dar va putea interveni in orice moment la o anumita institutie, daca va decide ca este necesar", a explicat oficialul guvernamental francez.

Potrivit acestuia, acordul va permite inceperea recapitalizarii directe a bancilor fragile din fondul de salvare al zonei euro "potential in cursul lui 2013". Franta spera initial ca aceasta recapitalizare directa, menita sa salveze bancile spaniole fara a spori si mai mult datoria publica a Spaniei, sa poata demara de la inceputul lui 2013.

"La 1 ianuarie 2013 este nerealist", a recunoscut sursa guvernamentala franceza.

#BCE supraveghere bancara, #BCE supraveghere 6000 banci, #BCE mecanism supraveghere , #Stiri Banci