BCE: Redresarea zonei euro, afectata de lipsa reformelor structurale

Vineri, 17 Octombrie 2014, ora 15:55
1522 citiri

Guvernele risca sa intarzie redresarea Europei daca nu accelereaza si nu extind planurile de intarire a economiilor, a avertizat vineri Benoit Coeure, membru in Consiliul director al Bancii Centrale Europene, transmite Bloomberg.

'Vorbind vag de reforme structurale, dar fara a le aplica, este cel mai rau lucru care se poate intampla. Creeaza incertitudine privind evolutia ratelor dobanzilor si a perspectivelor de crestere economica', a afirmat Benoit Coeure la o conferinta desfasurata la Riga, transmis de Agerpres.

Presiunile sunt in crestere pentru adoptarea unor masuri de stimulare a economiei de catre BCE, inclusiv achizitionarea de obligatiuni guvernamentale, deoarece zona euro nu reuseste sa-si revina din criza datoriilor, fiind afectata de un nivel record al somajului. Temerile privind perspectivele de crestere economica au provocat in ultimele zile turbulente pe pietele bursiere mondiale.

'BCE si zona euro cauta sa imite Japonia. Cred ca ei isi vor pierde credibilitatea deoarece inflatia este prea scazuta', a apreciat analistul Andrew Bosomworth, de la Pacific Investment Management Co.

In trimestrul doi din 2013, economia zonei euro a stagnat si rata inflatiei in septembrie s-a situat la doar 0,3%. BCE se asteapta la o crestere modesta pana la sfarsitul anului iar preturile de consum nu vor ajunge aproape de obiectivul de 2% fixat de BCE inainte de 2017.

'Cea mai mare dificultate cu care se confrunta zona euro nu este politica monetara si nici lipsa masurilor de stimulare fiscala, ci barierele structurale care afecteaza concurenta, inovatia si productivitatea', a avertizat si Jens Weidmann, membru in Consiliul director al BCE. Acesta s-a opus celor mai recente masuri de stimulare adoptate de BCE, apreciind ca acestea ar putea spori riscurile pentru platitorii de taxe.

'In final, aceste masuri ar putea duce la transferul riscurilor de la banci spre platitorii de taxe, ceea ce ar anula tot ce s-a obtinut in ultimul an in reglementarea sistemului bancar', a declarat Jens Weidmann, care este si guvernatorul Bancii Centrale a Germaniei.

Draghi, la unison

Si presedintele BCE, Mario Draghi, a cerut recent guvernelor din zona euro sa sprijine cresterea economica adoptand reforme structurale deoarece numai politica monetara si recentele masuri de stimulare anuntate de Banca Central Europeana nu sunt suficiente pentru a restabili increderea investitorilor si a stimula investitiile.

In septembrie, BCE a decis sa reduca dobanda de baza la un nou minim record, 0,05%, in incercarea de a stimula economia si de a evita pericolul deflatiei.

In cadrul reuniunii de politica monetara de vineri, Mario Draghi ar urma sa prezinte detaliile planului prin care BCE vrea sa cumpere titluri de valoare garantate cu active (ABS) in valoare de sute de miliarde de euro, ultima incercarea a institutiei de a salva zona euro de la stagnare economica.

Subliniind ca investitiile in zona euro au crescut foarte putin comparativ cu nivelul din 2008, in timp ce in SUA sunt mult peste nivelul de dinaintea crizei, seful BCE a afirmat recent: 'o crestere decisiva a investitiilor este esentiala pentru a aduce inflatia aproape de nivelul pe care il dorim, pentru a stimula economia si a reduce somajul'.

In vederea relansarii investitiilor companiilor, Mario Draghi a solicitat guvernelor sa indrepte cadrul de reglementare prin eliminarea birocratiei. Un alt mijloc pentru a incuraja investitiile este diversificarea surselor de finantare pentru companii, dincolo de circuitul bancar, a adaugat oficialul BCE.

#BCE redresare zona euro, #Guvernele intraziere redresarea Europei , #Stiri Banci