BCE nu va opri finantarea de urgenta pentru bancile grecesti saptamana aceasta

Miercuri, 18 Februarie 2015, ora 09:40
1440 citiri
BCE nu va opri finantarea de urgenta pentru bancile grecesti saptamana aceasta
Foto: ziuanews.ro

Banca Centrala Europeana va mentine saptamana aceasta finantarea de urgenta pentru bancile grecesti, in pofida impasului in care se afla discutiile dintre autoritatile de la Atena si creditorii internationali referitoare la un nou acord, a declarat, marti, pentru Reuters, o sursa din interiorul BCE.

Consiliul guvernatorilor BCE se va reuni miercuri si va revizui si provizioanele pentru linia de finantare de urgenta a Bancii Centrale din Grecia (ELA). Finantarea de la ELA este esentiala pentru supravietuirea sectorului bancar din Grecia si, in consecinta, pentru mentinerea acesteia in zona euro, potrivit Agerpres.

La inceputul acestei luni, BCE a incetat sa mai accepte obligatiuni grecesti drept garantii pentru creditele acordate bancilor comerciale, ceea ce inseamna ca sarcina finantarii bancilor grecesti a cazut pe Banca Centrala a Greciei. Cu toate acestea, BCE pastreaza controlul in conditiile in care imprumuturile de care bancile grecesti pot beneficia prin intermediul ELA de la Banca Centrala a Greciei trebuie aprobate de BCE.

'Nu va avea loc o oprire brusca a ELA in cursul acestei saptamani', a declarat o sursa din interiorul BCE.

Saptamana trecuta, Banca Centrala Europeana a decis sa majoreze cu cinci miliarde de euro, pana la 65 de miliarde de euro, plafonul liniei de finantare de urgenta a Bancii Centrale din Grecia (ELA). Decizia BCE a venit pe fondul retragerii depozitelor din bancile grecesti, care, potrivit unei surse bancare, se ridica, in medie, la 300 - 500 de milioane de euro pe zi.

Peter Praet, membru in consiliul executiv al BCE, a subliniat, insa, ca finantarea de la ELA se acorda doar institutiilor de credit solvabile, in timp ce presedintele Bundesbank, Jens Weidmann, a cerut introducerea unor standarde stricte pentru finantarea de la ELA.

Primele patru mari banci grecesti, National Bank of Greece SA, Piraeus Bank SA, Alpha Bank si Eurobank, sunt prezente si pe piata din Romania.

#Banca Central Europeana finantare, #finantare urgenta banci grecesti , #Stiri Banci