BCE a redus dobanda cheie la nivelul record de 0,05%

Joi, 04 Septembrie 2014, ora 16:08
1498 citiri

Banca Centrala Europeana (BCE) a redus, joi, dobanda de politica monetara in zona euro la nivelul de 0,05%, un nou minim istoric, de la nivelul de 0,15%, transmite AFP.

De asemenea, consiliul guvernatorilor BCE a decis joi sa reduca si mai mult rata dobanzii la facilitatea de depozit in teritoriul negativ pana la minus 0,20%, de la minus 0,10% anterior, ceea ce inseamna ca bancile comerciale vor plati mai mult pentru a plasa la BCE fondurile in exces pe care le detin. In sfarsit, BCE a decis joi sa reduca dobanda la facilitatea de creditare marginala pana la 0,30% (de la 0,40% anterior), transmite Agerpres.

Decizia BCE de a reduce si mai mult costul creditului vine dupa ce in al doilea trimestru al acestui an economia zonei euro a stagnat, spre deosebire de economiile SUA si Marii Britanii, in timp ce in luna august rata anuala a inflatiei a atins nivelul de 0,3%, cel mai scazut nivel din ultimii cinci ani.

Atentia analistilor se va indrepta acum spre conferinta de presa a presedintelui BCE, Mario Draghi, programata sa inceapa la ora 13,30 GMT, pentru explicatii cu privire la motivele care au stat la baza deciziei de luna aceasta. Tot joi, Draghi va dezvalui noile prognoze de inflatie si crestere, elaborate de stafful BCE.

#banca centrala europeana, #BCE reducere dobanda , #Stiri Banci