Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Banii uitati la saltea in vechile valute nationale ale Europei valoreaza 15 miliarde de euro

Banii uitati la saltea in vechile valute nationale ale Europei valoreaza 15 miliarde de euro


Vechi bancnote si monede emise in diverse valute europene anterior adoptarii monedei unice zac inca in ascunzisurile improvizate din locuintele europenilor, totalul masei monetare care lipseste din inventarul bancilor centrale valorand aproximativ 15 miliarde de euro.

Cu alte cuvinte, multi europeni stau inca pe o comoara ascunsa, chiar daca intre timp bani care ar valora acum 5 miliarde de euro au depasit termenul limita in care putea fi preschimbati, anunta Bloomberg.

Suma totala a banilor uitati de europeni echivaleaza cu nivelul importurilor anuale ale Letoniei, desi pentru cetatenii din 12 state membre ale uniunii monetare gasirea comorilor puse la saltea nu ar valora nici macar un eurocent.

Bancile centrale din Franta, Italia, Finlanda, Grecia, dar si din alte 8 state ale zonei euro au renuntat de ceva vreme sa mai preschimbe banii vechi in bancnote si monede euro, ceea ce reduce cu o treime valoarea comorii ascunse si uitate.

Cea mai mare lovitura par sa o fi incasat portughezii, care au avut un termen de aproape un an pentru a preda bancilor vechii bani, fapt care a sters automat economii de 48% din sumele in escudos aflate in posesia populatiei.

La polul opus se afla germanii, care pazesc aproape jumatate din comoara pierduta a Europei, Bundesbank negrabindu-se sa inainteze vreun termen limita pentru rascumpararea vechilor marci germane.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 6403 ori