Bancile vor sa participe inca din faza de autorizare in procesul de accesare a fondurilor europene

Vineri, 23 August 2013, ora 05:50
2016 citiri
Bancile vor sa participe inca din faza de autorizare in procesul de accesare a fondurilor europene
Radu Ghetea, sef al Asociatiei Romane a Bancilor si CEO al CEC Bank

Ministerul Fondurilor Europene a dezbatut impreuna cu Asociatia Romana a Bancilor o serie de propuneri legate de modificarile care vor fi aduse proceduriilor actuale, astfel incat atragerea fondurilor europene sa cunoasca un impuls pe care toata lumea il asteapta.

"Toata lumea se gandeste si crede ca ar trebui sa atragem mai multe fonduri europene, si preocuparea Comunitatii Bancare si a Ministerului Fondurilor Europene este tocmai in aceasta directie", a declarat pentru Business24 Radu Ghetea, sef al Asociatiei Romane a Bancilor si CEO al CEC Bank.

Reprezentantii ministerului si ai comunitatii bancare au analizat posibilitatea ca bancile sa intre in procesul de autorizare a proiectelor si, de asemenea, ca platile sa se faca intr-un sistem nou, fiind considerate lucrurile de chintesenta care se au in vedere.

"Lucrurile in detaliu pe care trebuie sa le rezolvam intai si apoi sa fie discutate sunt legate de modificari legislative sau de regulamente de plati care trebuie sa aiba binenteles si girul Ministerului Economiei si Finantelor sau Bancii Nationale a Romaniei dupa caz", sustine Radu Ghetea.

"In cadrul Comisiei Asociatiei Romane a Bancilor au fot invitate sa participe toate bancile, unele mai mari, altele mai mici, unele interesate de fonduri, aletele poate nu. Daca comisia este intrunita si are un numar impresionant de mare de oameni, nu se poate vorbii decat de faptul ca Comunitatea Bancara este interesata."

Ce propuneri exista pentru accelerarea procesului de absobtie a fondurilor europene

Principala propunere este ca bancile sa poata participa inca din faza de autorizare.

"Vrem sa evitam situatia de acum, si anume ca autoritile de management sa aprobe proiectul, clientul sa mearga la banca, iar banca sa ii spuna ca nu este bancabil. Astfel se pierde si timp si acces la fondurile europene. In momentul de fata exista o scrisoare de confort care a fost un pas important la un moment dat, dar inca se poate imbunatatii", a spus presedintele ARB.

Aceasta serveste ca document justificativ de garantare a capacitatii financiare a beneficiarului de a implementa proiectul.

Poate fi emisa fie pentru a-i servi clientului la momentul depunerii cererii de finantare, fie dupa data selectarii proiectului, pe baza notificarii privind selectarea cererii de finantare.

Scrisoarea de confort acopera minim partea de cofinantare a clientului (cazul PNDR) sau cofinantarea si cheltuielile neeligibile (cazul POS CCE).

Deasemenea, se doreste ca platile catre antreprenori sa fie facute direct prin banci pentru a avea un flux financiar optim, care sa asigure incasarea banilor de catre beneficiari in cel mai scurt timp posibil.

Cele 35 de persoane, directorii din banci comerciale si care lucreaza in cadrul comisiei pot veni cu propunerii concrete.

"Noi nu avem initiativa legislativa, Ministerul se va ocupa in continuare pentru a obtine ceea ce treb de la Parlament, de la Guvern, s.a.m.d.", a continuat Ghetea.

Aurelian Dochia: "Bancile pot si trebuie sa joace un rol mult mai important in absorbtia fondurilor europene"

Analistul economic Aurelian Dochia, a explicat pentru Business24 ca intalnirea dintre ARB si Ministerul Fondurilor Europene a fost foarte necesara si ca ar fi trebuit sa aibe loc de mai multa vreme.

Acesta este de parere ca procesul de pana acum a suferit din cauza lipsei de comunicare intre banci, reprezentate de o asociatie, si Ministerul Fondurilor Europene, dar si de autoritile care au fost de-a lungul timpului responsabile de absorbtia fondurilor europene.

In acelasi timp, se intentioneaza cooptarea bancilor in procesul de selectie si evaluare a proiectelor, dar si in implementarea acestora prin delegarea unora dintre atributiile pe care le au in prezent institutiile.

Care este pozitia bancilor

"Bancile sunt deschise si doritoare sa participe la acest proces, dar cred ca au anumite constangeri si tocmai ca trebuie sa fie lamurite", sustine Dochia.

Sunt constrangeri care tin atat de procedura, cat si de elementele de asumare a riscurilor sau de distribuire a riscurilor catre toate partile implicate.

Procesul de selectie si evaluare a proiectelor face parte din activitatea curenta a bancilor.

"Orice banca, in momentul in care vine un client sa ceara un credit pentru dezvoltarea unui anumit proiect, trebuie sa faca aceasta analiza de proiect ca sa vada in ce masura este viabil", a explicat Dochia.

Potrivit acestuia, aceleasi criterii de eficienta economica pe care le judeca si pentru un proiect obisnuit vor fi folosite si pentru analiza poiectelor cu fonduri europene pentru ca, din punct de vedere economic, este vorba de acelasi lucru.

Analistul economic sustine ca "elementul esential este fundamentarea economica a proiectului".

Avantajele si dezavantajele implicarii bancilor in gestionarea fondurilor europene

Contactat de Business24, Cosmin Dragoi, consultant in fonduri europene, s-a pronuntat cu privire la avantajele si dezavantajele pe care le-ar avea implicarea institutiilor de credit in gestionarea fondurilor europene.

"Bancile sunt direct interesate de implementarea unor astfel de proiecte si ar putea sa isi aloce personalul necesar pentru evaluare. Astfel, ar creste calitatea sistemului de management al proiectului, am avea un personal mai calificat, mai numeros, s-ar reduce termenul de evaluare, iar evaluareas-ar face in conditii de piata curenta", a declarat Dragoi.

Acest sistem poate avea si neajunsuri, in functie de caracticile lui, in functie de cat de permisibil este cu autoritea sau in functie de cat de multe artibutii isi asuma banca respectiva ca si autoritate.

"Daca unei bancii i se acorda toata libertatea unei autoritatii de management (cum sunt cele functioneaza acum), atunci e mai greu sa controlezi sistemul fiindca banca isi va urmarii intotdeauna interesul. Iar interesul bancii este maximizarea profitului, nu neaparat al beneficiarilor", a completat Cosmin Dragoi.

In acelasi timp, analistul economic este de parere ca avantajul este dat de implicarea bancilor in acest proces, deoarece ele au experienta si stiu cum sa analizeze astfel de proiecte.

De asemnea, este avantajos si pentru clienti pentru ca majoritatea au deja relatie cu bancile, iar asta faciliteaza si mai mult situatia.

#proces absobtie fonduri europene, #proiect fonduri europene, #asociatia romana a bancilor, #propuneri Minister Fonduri Europene , #Stiri Banci