Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Bancile din Romania dau lectii celor europene, la capitalizare si la reducerea activelor

Bancile din Romania dau lectii celor europene, la capitalizare si la reducerea activelor


Cresterea capitalui ca modalitate de incadrare in prevederile Acordului de la Basel reprezinta o preocupare centrala a bancilor, iar in Romania, situatia institutiilor de credit este ceva mai buna decat in cazul majoritatii bancilor europene.

Pentru ca o banca sa poate continua sa opereze conform normelor legale, trebuie sa detina un nivel minim al capitalului stabilit la 8% din totalul activelor ponderate functie de risc.

"Bancile din Romania au o adecvare a capitalui chiar ridicata (peste 14%) si sunt mai ales capitaluri proprii de calitate buna, fie ca participatie a actionarilor, fie ca si capital atras", a declarat pentru Business24 analistul financiar Aurelian Dochia.

In cazul in care o banca se afla sub 8%, pentru a se conforma normei Cooke, poate actiona prin una din urmatoarele trei cai: cresterea capitalului pana la nivelul adecvat care se poate face prin emisione suplimintera de actiuni, diminuarea activului in contextul micsorarii bilantului dar cu mentinerea constanta a fondurilor propri sau prin modificarea strcuturii activului in contextul unui bilant constant.

In ultimii trei ani, Banca Nationala a Romaniei a avut discutii cu actionarii bancilor, iar acolo unde a crezut ca este necesar, a cerut acestora sa vina cu capital suplimentar.

"Cifrele bilantiere pe care le avem confirma ca actionarii bancilor din Romania, care sunt in general actionari straini, au marit capitalurile proprii in ultima vreme, asa cum a cerut BNR", sustine analistul.

Bancile europene au ramas in urma in privinta adaptarii la cerintele de capital

"Bancile europene s-au miscat mai incet decat cele americane, iar din aceasta cauza sunt putin ramase in urma in privinta restructurarii si adaptarii la cerintele de capital," sustine Dochia.

Cele mai mari banci europene trebuie sa isi reduca activele cu 661 miliarde de euro si sa genereze capital suplimentar de 47 de miliarde de euro in urmatorii cinci ani, pentru a respecta noile reglementari menite sa reduca riscul unor noi programe de salvare din bani publici.

Asta ridica un semn de intrebare in legatura cu capacitatea bancilor europene de a continua imprumuturile. Pe acest fond, de restructurari de capital, ele vor avea mai putine disponibilitati de a imprumuta firmele si se pare ca cele mai afectate vor fi firmele mici si mijlocii.

Ce peresupune reducerea activelor

Diminuarea activului presupune ca banca sa isi vanda o parte din activele pe care le detine. Cele mai importante sunt activele financiare: cladirile si proprietatile imobiliare.

"In unele tari, bancile europene au ajuns sa fie si prorietare imobiliare, avand in vedere ca persoanele fizice au cumparat locuinte si nu au putut sa isi mai ramburseze datoriile", afirma analistul Dochia.

Bancile vor incerca sa scape de activele cu risc mai ridicat, care sunt penalizate din punct de vedere al reglementatorlui. Acestea vor face restructurari si pe alte portofolii de active financiare, incepand de la credite si pana la obligatiuni de stat.

Adrian Mitroi (CFA): Reducerea de active inseamna dezintermediere

"Aceasta dezintermediere de active este reversul imposibilitatii capitalizarii", sustine secretarul general al CFA Romania, Adrian Mitroi, in declaratia pentru Business24.

Situatia economica, inca dificila si complicata, face ca necesarul de capital pentru banci sa nu poata fi intotdeauna acoperit integral.

Analistul financiar sustine ca actionarii de banci percep investitiile in banca, deocamdata, mai putin atractive. Probabil disponibilitatea lor de a finanta bancile se reduce, iar bancile au ramas cu alternativa de a cumpara titluri de stat.

Potrivit acestuia, aceasta piata nu este una profitabila, dar este una lucrativa( in care se fac banii putini, dar se fac constant).

Impactul va fi negativ asupra acordarii de noi credite

"In perioada in care bancile isi reduc activele, ele nu vor putea sa suplimenteze portofoliul de imprumuturi pe care il au, si din potriva, sa il reduca", sustine analistul.

Impactul va fi asupra acordarii de noi credite. Bancile nu vor mai avea disponibil sa mai acorde noi credite si in aceste conditii, de restrangere a creditarii, cele care vor fi mai mult afectate sunt firmele mici si mijlocii.

Avand in vedere ca exista diferente foarte mari intre banci (pentru ca cele mari sunt mai aproape de realizarea obiectivelor privind cerintele de capital, in timp ce bancile mici s-ar putea sa aibe dificultati mai mari), nu poate fi exclus nici tabloul unei consolidari la nivelul sistemului bancar in care o parte din bancile mici sa se uneasca sau sa fie preluate de bancile mai mari.

Analistul financiar, Adrian Mitroi, este de parere ca bancile vor acorda mai putine credite, vor cere garanti sumplimentare si vor gasi modalitati de a se ajusta cu realitatile economice.

"Bancile sunt entititatii economice rationale si vor actiona avand in minte ce este corect pentru clienti, pentru ca in cele din urma, ce este benefic pentru client este benefic si pentru corporatie", completeaza Mitroi.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2518 ori