Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Bancile mama au redus finantarea pentru subsidiarele din ECE, cu 16 mld. de euro

Bancile mama au redus finantarea pentru subsidiarele din ECE, cu 16 mld. de euro


Finantarea subsidiarelor din Europa Centrala si de Est, de catre bancile mama, este intr-o scadere usoara de la inceputul crizei economice mondiale.

Intre sfarsitul lui 2008 si prima jumatate a lui 2012, finantarea pe care grupurile mama au acordat-o ramurilor din CEE a scazut de la 78 de miliarde de euro la 62 de miliarde. Evolutia in termeni absoluti este insa de doar 4% din pasivele totale ale bancilor, se arata intr-un studiu al Agentiei Fitch, conform Agerpres.

Sistemele bancare din CEE au beneficiat insa de faptul ca depozitele consumatorilor locali au reusit sa inlocuiasca in cea mai mare parte a finantarii firmelor mama. Astfel ele au evitat, cu exceptia Ungariei, o contractie a bilantului si au reusit sa aiba mici cresteri ale creditului.

Reducerea finantarii a fost cea mai drastica in Bulgaria si Ungaria: 47% sau echivalentul a 13% din pasivele bancilor, respectiv 38% sau 12% din pasive.

Agentia de evaluare vede insa controlul bancilor din CEE de catre banci straine, ca un factor pozitiv, care asigura o stabilitate financiara si macroeconomica in aceasta zona.

Studiul Fitch a analizat banci cu active combinate, la sfarsitul lui 2011, de 454 miliarde de euro. Suma reprezinta 58% din activele bancilor din tarile cuprinse in studiu: Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Romania, Bulgaria si Croatia.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 999 ori