Bancile mama au redus finantarea pentru subsidiarele din ECE, cu 16 mld. de euro

Marti, 16 Octombrie 2012, ora 16:09
1228 citiri
Bancile mama au redus finantarea pentru subsidiarele din ECE, cu 16 mld. de euro

Finantarea subsidiarelor din Europa Centrala si de Est, de catre bancile mama, este intr-o scadere usoara de la inceputul crizei economice mondiale.

Intre sfarsitul lui 2008 si prima jumatate a lui 2012, finantarea pe care grupurile mama au acordat-o ramurilor din CEE a scazut de la 78 de miliarde de euro la 62 de miliarde. Evolutia in termeni absoluti este insa de doar 4% din pasivele totale ale bancilor, se arata intr-un studiu al Agentiei Fitch, conform Agerpres.

Sistemele bancare din CEE au beneficiat insa de faptul ca depozitele consumatorilor locali au reusit sa inlocuiasca in cea mai mare parte a finantarii firmelor mama. Astfel ele au evitat, cu exceptia Ungariei, o contractie a bilantului si au reusit sa aiba mici cresteri ale creditului.

Reducerea finantarii a fost cea mai drastica in Bulgaria si Ungaria: 47% sau echivalentul a 13% din pasivele bancilor, respectiv 38% sau 12% din pasive.

Agentia de evaluare vede insa controlul bancilor din CEE de catre banci straine, ca un factor pozitiv, care asigura o stabilitate financiara si macroeconomica in aceasta zona.

Studiul Fitch a analizat banci cu active combinate, la sfarsitul lui 2011, de 454 miliarde de euro. Suma reprezinta 58% din activele bancilor din tarile cuprinse in studiu: Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Romania, Bulgaria si Croatia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#finantare banci CEE, #analiza Fitch, #control banci mama Romania , #Stiri Banci