Bancile isi pun toate sperantele in anul 2014: Profit imbunatatit si cresterea cererii de credite

Marti, 29 Aprilie 2014, ora 15:02
2723 citiri
Bancile isi pun toate sperantele in anul 2014: Profit imbunatatit si cresterea cererii de credite

Institutiile de credit privesc urmatoarea perioada cu ceva mai mult optimism si anticipeaza o crestere a cererii de credite atat pentru persoane fizice cat si pentru persoane juridice.

Peste 80% dintre banci se asteapta la o intensificare a activitatii de creditare in urmatoarea perioada, conform "Barometrului Bancar ARB & EY".

"Institutiile de credit sunt interesate sa sustina economia cu credite. Bancile se asteapta la o crestere usoara a cererii de credite in mai multe sectoare si segmente de clientela si, in acelasi timp, preconizeaza relaxarea partiala a politicilor de creditare in sectoare precum Industria, Tehnologia Informatiei, Agricultura, Telecomunicatii, Sanatate si pe segmentul IMM-urilor. ARB depune eforturi pentru eliminarea barierelor in desfasurarea activitatii bancare, astfel incat sectorul bancar sa fie si mai in masura sa-si sprijine clientii", a declarat Radu Gratian Ghetea, presedintele Consiliului Director al ARB.

Indicele industriei bancare denumit "Barometrul Bancar ARB & EY" a fost realizat prin intermediul unui chestionar derulat cu conducerile bancilor membre ale ARB. La acest sondaj au participat banci totalizand o cota de piata in functie de active de peste 85%.

Bancile anticipeaza un avans al cererii de carduri de credit

Pe zona de retail, peste 65% din banci se asteapta la o crestere a cererii de credite de consum, iar o proportie mai mare, de 75%, la un avans al cererii de carduri de credit. Tot intr-o proportie mare (70%) bancile anticipeaza cresterea cererii de creditare pentru clienti - persoane juridice.

Potrivit sondajului, cadrul legislativ al insolventei si modul de aplicare al legislatiei descurajeaza creditarea, considera peste 85% din bancile respondente.

"Recentele modificari ale Codului insolventei aduc imbunatatiri cadrului legislativ, dar consideram ca mai sunt lucruri de facut in ceea ce priveste aplicarea legii pentru a convinge bancile ca lucrurile s-au schimbat si in consecinta pot sa-si relaxeze politicile de creditare. Mentinerea disciplinei financiare este conditia de baza pentru pastrarea stabilitatii sistemului bancar", a subliniat Radu Gratian Ghetea.

Circa 75% din banci se asteapta la optimizarea rezultatelor financiare

Peste 80% din banci se asteapta ca cheltuielile cu provizioanele de risc de credit sa nu creasca sau chiar sa scada (35%). In acelasi timp, aproximativ 75% din banci cred ca rezultatele financiare se vor imbunatati.

"Este foarte important ca rezultatele bancilor sa se imbunatateasca contribuind astfel la capitalizarea acestora si implicit la cresterea apetitului de creditare", a mai mentionat Gelu Gherghescu.

Pe termen mediu, o consolidare de anvergura mare in sectorul bancar nu este considerata probabila de vreme ce 71% din banci se asteapta la o consolidare de anvergura medie si doar 14% la o consolidare de anvergura mare. Sondajul releva ca institutiile de credit sunt interesate mai degraba de cumpararea de credite decat de vanzare. Aproximativ 43% din banci iau in considerare achizitia de portofolii de credite si doar 29% vanzarea unor astfel de active. Dintre acestea din urma multe se refera la practica deja uzuala a vanzarii unor portofolii relativ mici de credite neperformante.

Restructurarile din sectorul bancar se apropie de final, in conditiile in care 70% din banci nu vor reduce numarul angajatilor in urmatoarea perioada, in timp ce aproximativ 20% se asteapta chiar la o crestere a numarului de angajati. Simplificarea proceselor si automatizarea ocupa primul loc pe agenda bancilor, alaturi de gestionarea riscurilor, in timp ce simpla taiere a costurilor se afla doar la mijlocul clasamentului.

#credite banci, #credite persoane juridice, #carduri de credit, #credite persoane fizice , #Stiri Banci