Banca elvetiana UBS, investigata pentru spalare de bani si crima organizata

Luni, 02 Iunie 2014, ora 08:59
3164 citiri
Banca elvetiana UBS, investigata pentru spalare de bani si crima organizata

UBS, cea mai mare banca elvetiana, este investigata de autoritatile elvetiene pentru acuzatii de spalare de bani si activitati de crima organizata, relateaza Bloomberg.

Un purtator de cuvant al procuraturii din Bruxelles a declarat ca investigatia va fi condusa de judecatorul Michel Claise.

Angajatii UBS au contactat belgieni bogati, inclusiv directori generali si sportivi, intr-o perioada de 10 ani, incurajandu-i sa deschida conturi nedeclarate in Elvetia, a relatat publicatia M... Belgique, fara sa mentioneze sursa informatiilor.

UBS Belgium a contribuit la organizarea transferurilor unor sume mari de bani catre Elvetia, potrivit publicatiei.

"Practicile de afaceri ale UBS respecta in totalitate legislatia si reglementarile in vigoare. UBS nu tolereaza nicio activitate de sprijinire a clientilor in scopul evitarii obligatiiloriscale" potrivit unui comunicat al bancii destinat Bloomberg News, in care se mai arata ca banca nu are cunostinta despre vreo investigatie preliminara legata de operatiunile din Belgia.

Revista a aratat ca procuratura belgiana a inceput ancheta la sfarsitul anului trecut si se bazeaza pe marturii foarte detaliate.

Bancile europene sunt supuse unei serii de investigatii legate de acuzatiile ca au manipulat dobanzile interbancare si cotatiile valutare, ca au ajutat clientii sa evite plata impozitelor, ca au spalat bani sau au incalcat sanctiunile impuse de Statele Unite unor state.

Credit Suisse, a doua mare banca elvetiana, a platit in luna mai o amenda de 2,6 miliarde de dolari in SUA dupa ce divizia sa americana a recunoscut ca a ajutat cetateni americani sa eludeze fiscul. Autoritatile americane vor sa penalizeze BNP Paribas, cea mai mare banca din SUA, cu peste 10 miliarde de dolari, pentru a facut afaceri cu state sanctionate, precum Iran, Sudan si Cuba.

UBS a fost amendata cu circa 1,5 miliarde de dolari de autoritatile de reglementare din SUA, Marea Britanie si Elvetia, in 2012, pentru manipularea dobanzilor interbancare. Banca este inca investigata pentru asociarea unora dintre brokerii sai cu brokeri ai altor companii, pentru manipularea pietei valutare.

Presedintele UBS, Axel Weber, a declarat intr-un discurs de la inceputul lunii mai ca rezolvarea acestor probleme din trecut este o prioritate a bancii.

#banca elvetiana UBS, #acuzatii spalare bani UBS, #crima organizata UBS , #Stiri Banci